DEF JAM AMERIKA SYARIKAT IKTIRAF USAHA JOE FLIZZOW DAN DEF JAM SEABuat pengikut tegar dunia hip hop tempatan pasti ingat bahawa satu Ketika dulu Joe Flizzow pernah  berpeluang berduet bersama salah satu ikon hip hop antarabangsa, Warren G.


Kini hampir dua puluh tahun kemudian, Joe Flizzow sekali lagi berjaya mencuri perhatian seorang lagi tokoh dunia hip hop barat iaitu Snoop Dogg. 


Snoop Dogg atau nama sebenarnya, Calvin Cordozar Broadus Jr, sempat memuji usaha Joe Flizzow dalam memperkasakan muzik hip hop tanah air dengan penubuhan rancangan 16 Baris yang diperkenalkan beberapa tahun lalu.


16 Baris direalisasikan sebagai satu pentas demi mencari bintang hip hop terbaru Asia Tenggara. Ia menampilkan bakat baharu dunia hip hop dari rantau Asia Tenggara khasnya dari Singapura, Malaysia dan Indonesia.


Aksi penyanyi rap terkemuka dunia itu menonton episod 16 Baris di laman YouTube telah dikongsi oleh bintang tersohor itu lewat wadah Insta Story di platform Instagram.


Adegan itu turut dikongsi oleh Joe sendiri dengan penuh kegembiraan apabila dia mengadakan panggilan maya lewat platform Zoom bersama penyanyi rap tersohor tersebut.


Semasa mengadakan sesi temu bual itu Snoop turut mengatakan beliau tidak sabar untuk bertemu Joe serta rakan-rakan di Malaysia dan menghadiahkan rantai.

Sejak menyertai keluarga Def Jam Recordings melalui penubuhan Def Jam Southeast Asia (SEA), usaha Joe dalam menerajui label hip hop tersohor dunia itu semakin menyerlah dan pertemuan bersama Snoop Dogg ini menunjukkan kemajuan yang semakin gah.


Jelas terbukti bahawa pihak Def Jam SEA di Asia Tenggara akan bekerjasama dengan lebih dekat bersama pasukan Def Jam di Amerika Syarikat.


Sehingga kini Def Jam SEA membariskan ramai nama-nama besar seperti Joe Flizzow dari Malaysia, Daboyway dari Thailand, Yung Raja, Fariz Jabba dan ALYPH dari Singapura, serta A.Nayaka dari Indonesia.


Comments

Popular posts from this blog

Salammusik menyeru agar segera menghentikan kitaran keganasan antara Israel dan Palestin ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA