Skip to main content

DEF JAM AMERIKA SYARIKAT IKTIRAF USAHA JOE FLIZZOW DAN DEF JAM SEABuat pengikut tegar dunia hip hop tempatan pasti ingat bahawa satu Ketika dulu Joe Flizzow pernah  berpeluang berduet bersama salah satu ikon hip hop antarabangsa, Warren G.


Kini hampir dua puluh tahun kemudian, Joe Flizzow sekali lagi berjaya mencuri perhatian seorang lagi tokoh dunia hip hop barat iaitu Snoop Dogg. 


Snoop Dogg atau nama sebenarnya, Calvin Cordozar Broadus Jr, sempat memuji usaha Joe Flizzow dalam memperkasakan muzik hip hop tanah air dengan penubuhan rancangan 16 Baris yang diperkenalkan beberapa tahun lalu.


16 Baris direalisasikan sebagai satu pentas demi mencari bintang hip hop terbaru Asia Tenggara. Ia menampilkan bakat baharu dunia hip hop dari rantau Asia Tenggara khasnya dari Singapura, Malaysia dan Indonesia.


Aksi penyanyi rap terkemuka dunia itu menonton episod 16 Baris di laman YouTube telah dikongsi oleh bintang tersohor itu lewat wadah Insta Story di platform Instagram.


Adegan itu turut dikongsi oleh Joe sendiri dengan penuh kegembiraan apabila dia mengadakan panggilan maya lewat platform Zoom bersama penyanyi rap tersohor tersebut.


Semasa mengadakan sesi temu bual itu Snoop turut mengatakan beliau tidak sabar untuk bertemu Joe serta rakan-rakan di Malaysia dan menghadiahkan rantai.

Sejak menyertai keluarga Def Jam Recordings melalui penubuhan Def Jam Southeast Asia (SEA), usaha Joe dalam menerajui label hip hop tersohor dunia itu semakin menyerlah dan pertemuan bersama Snoop Dogg ini menunjukkan kemajuan yang semakin gah.


Jelas terbukti bahawa pihak Def Jam SEA di Asia Tenggara akan bekerjasama dengan lebih dekat bersama pasukan Def Jam di Amerika Syarikat.


Sehingga kini Def Jam SEA membariskan ramai nama-nama besar seperti Joe Flizzow dari Malaysia, Daboyway dari Thailand, Yung Raja, Fariz Jabba dan ALYPH dari Singapura, serta A.Nayaka dari Indonesia.


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam