Skip to main content

Kolabarasi IM Nazrul bersama Shidee Khayran Setelah agak lama menyepi kini IM Nazrul membuat comeback dengan single terbaru. Beliau yang terkenal dengan watak Amir dalam drama warkah cinta pada tahun 2012 telah berpadu suara bersama salah seorang anggota kumpulan nasyid Khayran iaitu saudara Shidee.


" Alhamdulillah single terbaru kami ni baru saja dilancarkan melalui channel you tube Inteam Digital. Saya harap lagu Sembunyi Lara ni boleh diterima oleh setiap lapisan masyarakat. Bagi yang belum berkesempatan dengar, kena dengar. Rugi sangat kalau tak dengar. Yang dah dengar kena share pulak dengan kawan kawan serta ahli keluarga. Lebih lebih lagi kepada peminat saya yang selama ini selalu tanya, bila nak buat come back, bila nak buat come back. So I'm here now. Dan satu jer saya nak komen, lagu ni memang terbaik in Shaa Allah. Begitulah respon IM Nazrul yang merupakan naib johan program realiti imam muda musim kedua.


Ditanya mengenai pengubah lagu Sembunyi Lara ini, ustaz Huri yang baru berjinak jinak dalam dunia penciptaan lagu menjelaskan. " Lagu ini saya hasilkan dalam perjalanan menuju kuliah maghrib. Alhamdulillah, Allah bagi ilham masa tu. Lirik asal adalah dalam bentuk poem yang diilhamkan oleh ayah kepada arwah Luqman. Saya olah sikit lirik tu bagi kena dengan irama. Agak mencabar juga sebab bukan senang nak dapatkan mood yang betul betul boleh menyentuh perasaan. Tapi Alhamdulillah dengan izin Allah terhasillah apa yang ada pada para pendengar sekarang"


Ustaz Huri pernah mengubah lagu dan lirik yang berjudul Tahabba Fillah yang  mana lagu tersebut menjadi juara carta ekspresi radio Ikim suatu ketika. Berduet bersama saudara Shidee Khayran.


" Lagu ni adalah kisah benar yang dilalui oleh kenalan saya abang Ali yang kehilangan anak akibat kanser usus. Pada saya kekuatan lagu ni betul betul terletak pada melodinya, ditambah pula dengan lirik yang saya kira kena dengan irama. Saya yakin in Shaa Allah sapa saja yang dengar pasti akan rasa sesuatu, syahdu dan menyentuh perasaan. Terutama pada mereka yang pernah kehilangan orang tersayang. Memang terasa sangat. Jawab saudara Shidee Khayran berkenaan single yang baru dilancarkan ini.


Khayran adalah  kumpulan nasyid yang ditubuhkan pada tahun 1997 di Maktab Mahmud Alor Star. Dianggotai oleh 4 orang ahli yang mana mereka sebelum ini pernah mengeluarkan sebuah single ciptaan Bazli Unic bertajuk Cinta Sejati.


" Saya sangat berbesar hati dan ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada team ustaz Huri yang bertungkus lumus menyiapkan lagu ini. Begitu juga kepada pihak inteam yang sudi menerima lagu ini untuk diletakkan di channel you tube mereka. Bukan senang nak dapat, perlu melalui proses QS dan sebagainya. Tak sangka maa Shaa Allah. Bila anak saya meninggal pada 31 Januari awal tahun hari tu, saya nukilkan dalam bentuk sajak apa yang dia lalui. Saya tahu anak saya ni sakit yang teramat sangat, sebab kanser usus tu dah merebak ke hati serta tulang tengkuk. Walaupun begitu dia tak tunjuk kesakitan tu. Sebab dia taknak kami ahli keluarga rasa susah sama. Sebab tu lah tajuk lagu ni sembunyi lara. Di samping itu lagu ni juga saya kira sesuai dengan situasi pandemik covid sekarang ni di mana ramai di kalangan kita yang kehilangan orang tersayang. Sebab tu dalam lirik lagu ni ada perkataan 'wira,' kerana nak kaitkan juga dengan situasi semasa " Demikian cerita saudara Ali berkenaan sedikit sebanyak lagu Sembunyi Lara.


Kini lagu Sembunyi Lara sudah berada di semua platform digital dan YouTube Inteam Digital kata Shidee mengakhiri perbualan

Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam