Skip to main content

Anugerah Festival Filem Malaysia Ke-31 (FFM 31) Dua Pelakon Lelaki Dapat Anugerah. Kejayaan tersebut menyaksikan filem arahan Emir Ezwan itu menewaskan empat buah filem lain, antaranya seperti Sangkar, Fly By Night, Ejen Ali The Movie dan Geran.


Kemenangan tersebut juga sudah dijangka memandangkan Roh telah dicalonkan untuk mewakili Malaysia ke Oscar 93 untuk Anugerah Filem Cereka Antarabangsa.

Untuk kategori Pengarah Terbaik pula, ia diraih oleh Khabir Bhatia untuk filem Sangkar dengan menewaskan empat calon lain iaitu Emir Izwan (Roh), Usamah Zaid Yasin (Ejen Ali The Movie), Zahir Omar (Fly By Night) dan Adrian Teh (Wira).

Sementara itu, bagi kategori Pelakon Lelaki Terbaik pula menjadi milik Zul Ariffin menerusi filem Sangkar dengan menewaskan empat calon lain iaitu Syafiq Kyle (Pusaka), Fabian Loo (Fly By Night), Anding Indrawani (Headhunter) dan Namron (Roh), manakala anugerah Pelakon Wanita Terbaik menjadi milik Sinje Lee.

FFM 31 yang berlangsung kali ini menyaksikan sebanyak 55 buah filem dipertandingkan merangkumi 32 filem berbahasa Melayu manakala lapan (Mandarin), 11 (Tamil) dan empat (lain-lain).

Dalam pada itu, pemenang bagi setiap kategori akan membawa pulang trofi serta hadiah wang tunai sebanyak RM5,000, manakala Filem Terbaik mendapat Dana Kandungan Digital berjumlah RM500,000 – WILAYAHKUSenarai Pemenang FFM31


1. Sinematografi Terbaik - Low Soon Keong ( Fly By Night)


2. Pelakon Kanak-Kanak Terbaik - Putri Qaseh (Roh)


3. Lagu Tema Terbaik - Ayuhlah (Suatu Ketika)

4. Penyunting Terbaik - Heng Yin Chau (Fly By Night)


5. Pelakon Wanita Harapan - Fify Azmi (Wira)


6. Pelakon Lelaki Harapan - Anding Indrawani (Headhunter)


7. Pengarah Harapan - Zahir Omar (Fly By Night)


8. Cerita Asal Terbaik - Tan Twan Eng ( The Garden Of Evening Mists)


9. Lakon Layar Terbaik - Emir Ezwan (Roh)


10. Anugerah Khas Penggiat Belakang Tabir - Datuk Seri Dr. Ahmad Nawab


11. Anugerah Karyawan Sepanjang Zaman - Hajah Fauziah Nawi


12. Pelakon Pembantu Wanita Terbaik - Junainah M. Lojong (Roh)


13. Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik - Remy Ishak (Sangkar)


14. Film Box-Office - Ejen Ali The Movie


15. Poster Terbaik - Christopher Chua Eng Hui (Walk With Me)


16. Kesan Khas Visual Terbaik - VHQ Post (The Garden Of Evening Mists)


17. Tatarias Terbaik - Ella Sandera (Sangkar)


18. Rekaan Busana Terbaik - Tengku Syahmi (Roh)


19. Skor Muzik Terbaik - Reinchez Ng (Roh)


20. Penataan Seni Terbaik - Nazrul Asraff Mahzan (Sangkar)


21. Penataan Bunyi Terbaik - Fadhli Abu Shafian, Hakim Kamal & Shafiq Isa (Ejen Ali The Movie)


22. Anugerah Khas Juri 1 - filem Suatu Ketika 


23. Anugerah Khas Juri 2 - filem Geran


24. Anugerah Khas Juri 3 - filem Headhunter


25. Pelakon Wanita Terbaik - Sinje Lee ( The Garden Of Evening Mists)


26. Pelakon Lelaki Terbaik - Zul Ariffin (Sangkar)


27. Pengarah Terbaik - Kabir Bhatia (Sangkar)


28. Filem Terbaik - Roh

Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam