Skip to main content

VIDEO] "Kembali Ke DNA Asal" - Norman Optimis Kredibiliti Tyco Versi Fizikal


 

Tyco mencipta sejarah tersendiri dalam industri hiburan tempatan selaku artis animasi 3D pertama diwujudkan di Malaysia pada 2000.


Atas pencapaian diraih trio kartun dianggotai Tylo, Yiko dan Psylo itu, maka tidak hairanlah Tyco mendapat pengiktirafan daripada organisasi Malaysia Book of Records (MBR).


Namun pada 2020, Tyco kembali dengan identiti baharu yang ditampilkan secara fizikal menerusi lagu Salawat 1442 nyanyian bersama Datuk Ustaz Kazim Elias dan Tuju K-Clique, bukan lagi dalam versi animasi maya seperti dikaryakan KRU Music kira-kira 20 tahun lalu.


"Sedia maklum, modal penerbitan animasi bukannya murah kerana memerlukan kos biaya yang tinggi.


"Bahkan masa yang diambil untuk menyiapkan sesuatu karya seperti itu juga bukan sekejap, memang lama berbanding naskhah sebenar.


"Jadi, mengambil kira faktor-faktor tersebut, saya selaku pengurus Tyco membuat keputusan untuk tampil di dunia realiti dengan mengenakan topeng muka.


"Apatah lagi dalam keadaan negara dilanda pandemik, rakyat telah membudayakan pemakain face mask (topeng muka) dan penampilan baharu Tyco ini amat sesuai dengan situasi semasa," jelas Datuk Norman Abdul Halim mewakili penyanyi hip hop berkenaan.


Pun begitu menurut Norman, tidak semestinya penampilan Tyco tidak akan kembali semula kepada bentuk asal (3D) biarpun kini berimej baharu.


Terkini, sekali lagi figura manusia Tyco dimunculkan sempena penghasilan single baharu KRU Music berjudul Rise Up hasil ciptaan Si8 atau Syed Hazriq, manakala lirik ditulis oleh Roman.


Menyentuh tentang Rise Up, kata Norman, single tersebut boleh dianggap sebagai sebuah lagu pemangkin semangat sementelah melihat nasib ramai rakyat Malaysia yang jatuh dilanda pandemik Covid-19.


"Lebih menarik, lagu ini juga menggabungkan tiga penyanyi rap iaitu DJ Fateh dan Roman selain Tyco sendiri," tambahnya.


Video muzik Rise Up boleh ditonton di saluran YouTube milik KRU Music bermula tepat jam 9 malam ini dan amat mengalu-alukan peminat setia 

Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam