Skip to main content

DUIT dedah kehidupan sebenar Stacy


 

Setiap lagu yang dilancarkan punya kisah berbeza. Apatah lagi sejak dia membabitkan diri dalam bidang penciptaan dan penulisan lirik, kebanyakan bait lirik lagu itu cukup dekat dengan kehidupan.


14 tahun bergelar anak seni satu tempoh yang cukup mematangkan dirinya. Tiada lagi istilah mahu bereksperimen, sebaliknya, Stacy, 32, atau nama sebenarnya Ummu Shaikhah Stacy Anam ingin terus membuktikan kemampuan yang ada pada diri.


Malah, buat pertama kali menerusi buah tangan terbaharunya berjudul DUIT, Stacy membongkar kisah sebenar dirinya. Dalam erti kata lain, lagu yang bakal dilancarkan pada 18 Januari ini sekaligus menceritakan siapa sebenarnya Stacy.


Masih setia menggunakan khidmat suami tercinta juga penyanyi Akim Ahmad (Hang Nadim), lagu DUIT ini juga menampilkan Bunga Cantik iaitu Stacy sendiri dan Koh sebagai komposer serta lirik ditulis oleh Bunga Cantik.


“Lirik lagu DUIT ini ditulis terus daripada saya. Siapa kenal dan mengikuti latar belakang hidup dan perwatakan saya, ia memang berkaitan dengan lirik lagu ini. Lagu ini terinspirasi daripada itu sekaligus tercetusnya idea saya menulis lirik lagu ini yang mana lebih bercerita mengenai kehidupan saya. 


“Dalam lirik ini menceritakan antara pesanan yang selalu saya dengar semasa kecil lagi. Bekalan ilmu dan semangat dalam menempuh kehidupan lebih pada ajaran daripada orang tua. Dalam masa sama, duit ini boleh tukar mata seseorang dari tak suka kepada suka. Daripada duit juga terhasilnya cerita, asal saja kita tahu sendiri apa disebalik cara mendapatkan duit,” katanya.


Menurut Stacy, menerusi lagu DUIT ini juga peminat dan orang ramai akan mengetahui kisah dan perjalanan hidupnya.


“Walaupun sudah hampir 14 tahun bergelar penyanyi, saya berasakan lagu ini adalah pengenalan untuk saya memperkenalkan kehidupan saya dan siapa saya pada orang ramai. Sebab dengan sekarang saya sudah boleh buat lagu dan tulis lirik sendiri. 


“Jadi, ia lebih memberi buka peluang dan ruang pada saya untuk bercerita siapa saya sebenarnya. Jadi lagu DUIT ini memang mengenai saya. Dari segi gaya, ‘vibes’ karakter macam lagu dulu, tapi lirik mengenai saya.


“Kalau dulu lagu Aku Stacy ia lebih pada karakter yang saya dapat sampaikan, tapi dari segi diri sendiri ia berbeza. Sebab lagu itu orang lain tulis lirik. Tapi lagu DUIT ini memang lahir dari hati saya. Lebih menjiwai dan sampai sebab bercerita mengenai pengalaman dan diri sendiri,” katanya.


Stacy berkata, dengan adanya pembabitan Akim dalam lagu itu sedikit sebanyak mewarnai lagi penghasilan lagu DUIT.


“Lagu ini saya boleh katakan bergenre rock n roll pop. Dalam masa sama tarian ada tapi tak berat. Saya panggil ‘rock dance’. Lagu ini rancak, bukan lagu balada.


“Dengan pembabitan Akim dalam lagu ini, itu yang muzik lebih rock n roll. Kiranya gabungan muzik kami. Sentuhan Koh juga memberikan elemen yang segar. Saya tak sabar untuk melancarkan lagu ini dan mendengar maklum balas peminat. Apa saya boleh cakap, saya selesa dengan lagu ini dan ia memang bercerita mengenai diri saya. Karakter itu pun memang kena dengan karakter sebenar saya,” katanya.


Berkongsi lanjut mengenai lagu DUIT, Stacy berkata ia sudah disiapkan sejak September tahun lalu.


Dalam masa sama, kejayaan lagu ciptaannya bersama Akim iaitu Cinta nyanyian Marsha yang layak ke Anugerah Juara Lagu ke-36 (AJL 36) memberikan semangat untuknya melancarkan lagu DUIT ini.


“Lagu ini sudah siap dari September tahun lalu. Cuma tangguh dan keluarkan lagu orang lain dulu. Dari segi semangat keluarkan lagu ini sebab lagu Cinta nyanyian Marsha ke AJL, ia sedikit sebanyak ada. Kita semangat dan lebih yakin keluarkan produk baru. 


“Tapi dari dulu lagi kami memang main buat dan keluarkan saja. Akim pun pernah cakap jangan terlalu fikir pendapat atau kejayaan lagu yang dibuat, baru nak semangat. Itu masalah juga. Bidang ini adalah sebahagian daripada pekerjaan kami. Apabila Akim memperkenalkan saya sebagai komposer dan penulis lirik, kami punya tujuan lebih pada nak berkarya. Dalam masa sama ini juga punca pendapatan dan ini adalah rezeki. 


“Apabila ada lagu yang berjaya dan pergi jauh, ia adalah rezeki. Macam lagu Cinta, tak pernah jangka boleh ke AJL. Syukur Alhamdulillah. Setiap kali keluarkan lagu, kami tidak pernah jangka sejauh mana ia boleh pergi. Cuma keyakinan itu tetap ada. Susah nak cakap kalau soal rezeki.


“Apabila lagu Cinta kami ke AJL, ia memberi lebih semangat. Sebab tiada siapa boleh ramal lagu mana yang bagus. Walaupun rasa bagus dan okay, mana yang tidak, tapi susah nak jangka rezeki. Saya percaya macam lagu Cinta nyanyian Marsha, masing-masing main peranan. Bukan daripada kami saja. Daripada nyanyian ‘live’ dia juga memberi,” katanya.


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam