Skip to main content

HADY MIRZA UBATI RINDU PEMINAT DENGAN ‘CINTA SAMPAI DISINI’

 Penyanyi serta pengacara asal Singapura berwajah ‘boyish’ yang merupakan juara Gegar Vaganza Musim Ke-6 (GV6), Hady Mirza, kembali menyemarakkan industri muzik Malaysia dengan single terbaharunya berjudul ‘Cinta Sampai Disini’ ciptaan komposer ternama Indonesia, Ade Govinda, David Sam & Irwan Sutanto yang pernah menghasilkan karya-karya 'ngetop' pbuat penyanyi-penyanyi terkenal dari seberang seperti Chakra Khan dan ramai lagi, diterbitkan oleh Rocketfuel Entertainment.

“Akhirnya penantian selama dua tahun berakhir dengan terciptanya single ini. Selepas tujuh bulan berada di Singapura dalam pangkuan keluarga tersayang, saya rasakan sudah masanya saya kembali dengan lagu terbaru khas buat peminat-peminat tersayang yang merindui saya.

“Sejurus menjuarai GV6 bersama Naqiu, saya mendapat tawaran menjadi hos program Dansa Dan Sing (DDS) oleh Astro, dan ketika itu masih lagi dalam fasa perbincangan dengan pihak Rocketfuel berkenaan lagu baru. Namun, ketika kesemuanya telah dipersetujui sekitar bulan Mac tahun 2020, pandemik COVID-19 melanda dunia dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pula diperkenalkan,” kata pemilik nama sebenar, Muhammad Mirzahady Amir ini.

Proses rakaman yang dilakukan dalam bulan November pada tahun lepas pula terpaksa ditunda kerana berlakunya PKP 2.0 dan keberadaan Hady di Singapura ketika itu, mungkin ada hikmah di sebalik kejadian itu, beliau menggunakan peluang tersebut dengan penuh manfaat.

“Sewaktu di Singapura, saya lebih banyak menghabiskan masa dengan keluarga kerana sejurus memenangi GV6, saya sibuk dengan program DDS, jadi jadual kerja saya agak padat dan tak berkesempatan menemui mereka.

Umum diketahui, Ade Govinda adalah di antara komposer terkenal Indonesia yang disegani dan kebanyakan karya-karya hit beliau dengan formula ‘malar segarnya’ telah dinyanyikan oleh penyanyi-penyanyi popular dari seberang.

“Idea single ini datangnya ketika saya membuat persembahan minggu ke-6 GV6 dengan membawakan lagu berentak RnB di mana ia mendapat sorakan dan pujian daripada pihak juri, terdetik di hati bahawa ingin tonjolkan genre yang tak pernah saya hasilkan sebelum ini,” kata Hady.

Lagu Cinta Sampai Disini menceritakan tentang kisah seorang lelaki yang telah dikecewakan dan ingin melupakan episod cinta yang gagal dalam hidupnya, lalu berhenti mengharap. 

“Proses rakaman hanya mengambil masa selama sehari di Kuala Lumpur dengan material yang telah diberikan oleh Ade dari Jakarta, sangat mudah bekerja dengan beliau kerana beliau mendengar dan memahami apa yang saya mahukan dalam susunan lagu. 

“Pada masa yang sama, saya juga harus berterima kasih kepada Bob Yusof kerana membimbing saya sewaktu rakaman, kerana beliau banyak membantu serta memberi tip penting dari segi nyanyian,” jelas Hady.

Lagu balada perlahan dengan nuansa RnB ini diperkuatkan lagi dengan ‘hook’ korusnya yang pasti menggamit emosi, manakala alunan melodinya yang mendayu dan terbuai apabila mendengarnya, ditambah pula dengan vokal Hady yang ‘bersih’, paduan ini nyata ada keserasiannya.

“Di samping itu, penghargaan harus diberikan juga kepada Encik Feros Sayna, kerana tanpa beliau, ini semua pasti tak akan terjadi. Beliau yang mendengar permintaan saya yang mahukan karya Ade Govinda, dan beliaulah yang bertanggungjawab menguruskannya dari mula sehingga akhir,” tambah Hady lagi.

Perjalanan seni Hady melonjak naik sejurus menjuarai Singapore Idol musim ke-2, dan tuah sekali lagi menyebelahi beliau ketika dinobatkan sebagai juara Asian Idol yang pertama dengan mengalahkan peserta-peserta lain daripada Malaysia, Indonesia, India, Filipina serta Vietnam, pelbagai anugerah telah diraihnya, namun selang beberapa tahun kemudian, nama Hady seakan menghilang dari radar. 

Katanya, “Peminat-peminat saya sentiasa memberikan sokongan yang tak berbelah-bagi. Saya percaya mereka sudah pun lihat jatuh bangunnya saya selama ini, dan mereka seakan ‘rapat’ dengan saya kerana curahan kasih sayang yang mereka berikan sangat menakjubkan sehingga saya mampu berdiri semula.”

Encik Erick Yew, selaku Ketua Label dan Penerbitan Rocketfuel Entertainment berkata, “Hady Mirza adalah di antara penyanyi berpengalaman yang berada di kelasnya tersendiri, dan bakat nyanyian yang dimilikinya tak dapat disangkal lagi.

“Saya percaya single baru yang dibawakannya ini mampu menambat hati pendengar muzik tempatan serta mengubati rindu peminat-peminatnya.

Sebagai seorang penghibur, Hady amat memberi perhatian terhadap setiap persembahannya, beliau cuba mendalami sesebuah lagu agar nyanyiannya sampai ke hati setiap pendengar, agar mereka dapat ‘rasa’ apa yang cuba disampaikannya.

“Lagu ini adalah hasil dari berbulan-bulan membuat kajian dan pilihan yang tepat, jadi saya pastikan ia betul-betul sesuai dengan citarasa pendengar dan peminat yang telah menunggu sekian lama.

“Apa yang saya harapkan adalah lagu Cinta Sampai Disini dapat diterima oleh semua, dan ini adalah permulaan baru dalam kerjaya nyanyian saya, kerana banyak lagi yang ingin saya hasilkan pada masa akan datang,” akhiri Hady.

Lagu Cinta Sampai Disini boleh dimuat turun di iTunes Store dan dijadikan sebagai nada dering panggilan menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengar dan nikmati pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Apple Music, Spotify, Joox, YouTube Music, KKBox dan Deezer.

Manakala MV single ini pula boleh ditonton secara eksklusif hanya di YouTube Rocketfuel Network.


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT WINGS THE ROCK EMPEROR KUALA LUMPUR CHAPTER 16.12.2023 STD. MALAWATI SHAH ALAM

Wings Tawar Harga ‘Rahmah’, Hargai Sokongan Peminat Muzik itu satu rakaman masa, ianya terus berevolusi bergerak merentas zaman malah mendedikasikan sebuah revolusi buat penggemar baru dan lama, begitu juga dengan Wings yang terus terbang menggapai kejayaan yang seakan tiada noktah malah pasti ada kejutan dalam membina empayar dan perluasan pengaruhnya. Justeru itu tidak hairanlah mengapa Wings terus ‘meragut magis’ ratusan malah ribuan peminat yang sentiasa dahagakan aksi bertenaga Wings di atas pentas. ‘Konsert Wings The Rock Emperor Kuala Lumpur’ menjadi wadah signifikasi yang seterusnya dengan tema yang dibawa! ‘Kuasa dan kemenangan’ itu telahpun  dicipta di pentas The Star Theatre , Singapura pada 29 Julai lalu,  tidak adil rasanya ‘kuasa’ itu tidak digagaskan di Malaysia apatah lagi ianya tempat di mana Wings ditubuhkan sejak 38 tahun yang lalu. ‘Konsert Wings The Rock Emperor Kuala Lumpur Chapter’ dianjurkan oleh Rumah Produksi Merah manakala Awie Entertainment bertindak seba