Skip to main content

HAEL HUSAINI MASIH ‘SAMA SEPERTI DULU’ Kejayaan demi kejayaan diraih bagi penyanyi popular Malaysia, Hael Husaini, baharu sahaja empat bulan single ‘Kelentang Kelentong’ ciptaannya bersama rakan komposer, Ezra Kong dilancarkan, dengan lebih dari 6.4 juta tontonan di YouTube, beliau muncul pula dengan single terbaharu berjudul ‘Sama Seperti Dulu’ yang bakal membuai perasaan ramai pendengar.

“Kejayaan yang saya kecapi sekarang tidak datang bergolek, setelah bergelumang dalam bidang seni lebih dari 15 tahun, banyak yang telah saya pelajari.

“Dari semasa ke semasa, saya sentiasa belajar memperbaiki apa yang boleh supaya kehidupan lebih teratur dan berkualiti. Saya juga selalu tekankan sebelum ini bahawa saya mempunyai sebuah team yang terbaik untuk membantu dari segi pengurusan kerjaya dan juga hal peribadi,” kata Hael memula bicara.

Single ‘Sama Seperti Dulu’ ciptaan beliau sendiri bersama komposer muda, Iqie Hugh, adalah kolaborasi pertama mereka berdua sebagai penggiat muzik, manakala ia diterbitkan oleh label tidak asing lagi, Rocketfuel Entertainment.

“Setelah beberapa karya hasil kerjasama di antara Ezra Kong, MFMF dan saya, pada kali ini bagi single terbaharu pula, saya memilih untuk bekerjasama dengan Iqie yang merupakan seorang penggubah lagu berbakat besar buat pertama kalinya.

“Ini merupakan permulaan bagi projek-projek kami yang mendatang. Iqie juga turut terlibat dalam beberapa buah lagu yang akan dimuatkan dalam album penuh saya yang bakal dilancarkan pada Ogos nanti. 

Sama Seperti Dulu adalah trek pertama di dalam album yang akan memuatkan 10 buah lagu kelak,” jelas jejaka berusia 33 tahun ini.Lagu Sama Seperti Dulu mengajak pendengar kembali kepada genre muzik yang biasa dibawakan oleh Hael iaitu pop balada, namun pada kali ini ada sedikit sentuhan moden yang diterapkan dengan mengekalkan bunyi atau vibe lagu-lagu Melayu zaman sekarang agar kekal relevan dan mudah diterima oleh penggemar muzik tempatan.

“Saya mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkan lagu ini iaitu sekitar 3 bulan kerana Iqie dan saya agak sibuk dari penghujung tahun 2021 sehinggalah awal tahun 2022 atas urusan kerja masing-masing.

“Lagu ini ada sedikit kaitannya dengan kisah peribadi saya dengan orang di sekeliling kita. Saya masukkan unsur-unsur kesetiaan dalam perhubungan yang menjadi tema lagu ini. 

“Kalau pendengar selami bait-bait liriknya, apakah maksud kesetiaan dalam perhubungan? Berapa lamakah perhubungan itu, apakah ujian dan dugaannya, dan setelah melalui pelbagai rintangan dan dugaan, adakah perasaan itu masih ‘Sama Seperti Dulu’?” tambah Hael lagi.

Video muzik (MV) Hael terdahulu rata-ratanya mempunyai jalan cerita dan konsep yang unik dan tersendiri, bagi MV Sama Seperti Dulu, penonton bakal disajikan dengan sebuah telemovie ringkas namun pasti  memberi kesan.

“Kali ini, saya akan tunjukkan perjalanan sebuah perhubungan yang utuh, dari permulaanya sehinggalah hujung cerita. Ia menceritakan bagaimana sebuah hubungan itu berfungsi dalam kehidupan. Peminat wajib tonton kalau hendak tahu kesudahannya,” ujar Hael.

Bagi Encik Erick Yew, selaku Ketua Label & Penerbitan Rocketfuel Entertainment, beliau berpendapat, “Tidak dinafikan, Hael di antara penyanyi yang sentiasa melahirkan lagu-lagu hits yang sering mendapat perhatian ramai. Single Kelentang Kelentong baru-baru ini popular dan terus viral di laman sosial terutamanya Tiktok.

“Saya percaya dengan formula pop balada yang sering dicipta oleh Hael dalam Sama Seperti Dulu bakal mendapat sambutan sebagaimana lagu-lagunya sebelum ini.

Sebagai anak seni, Hael telah menunjukkan prestasi yang membanggakan dari awal pembabitannya. Dari permulaan yang kurang diberi perhatian sehingga kini, menjadi salah satu pemain utama industri muzik Malaysia, tidak mudah bagi dirinya.

“Bagi saya, penting untuk sentiasa tenang dalam apa jua keadaan. Kita kena kawal emosi dan tenaga di sekeliling kita. Saya tidak gemar menjaja kisah berbentuk dugaan atau kenangan pahit.

“Saya juga tidak akan melenting dan memberi respon pada perkara yang kurang penting. Saya tidak mahu masa saya dibazirkan dengan berduka atau melayani isu-isu remeh. Jika saya terkesan sekalipun, saya memilih untuk berdiam diri dan alihkan perhatian dengan menulis lagu.

“Saya seronok bila berkarya. Ini cita-cita saya. Kehadiran saya dan rakan-rakan dalam industri hanyalah sebagai anak seni dan penghibur. Kami berkarya dan mencari rezeki melalui hiburan. Jika apa yang kami hasilkan disukai dan dihargai, ianya  satu kejayaan dan kepuasan buat kami. 

Akhiri Hael menutup bicara, “Harapan saya tentulah menginginkan Sama Seperti Dulu berjaya seperti single-single terdahulu. Saya berdoa agar industri muzik kita dan karya-karya tempatan akan lebih maju dan berjaya ke peringkat yang lebih tinggi, ‘kita sokong kita’.

“Saya juga berharap muzik dapat memberi inspirasi dan terapi kepada semua pencinta dan penyokong muzik tempatan.

Lagu ‘Sama Seperti Dulu’ boleh dimuat turun di iTunes dan boleh juga dijadikan sebagai nada dering panggilan menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengar dan nikmati pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan juga YouTube Music.


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam