Skip to main content

Geming Jiwa pertaruhan pertama Aufahanie Hampir dua tahun menunggu, akhirnya Aufahanie mampu menarik nafas lega apabila single pertamanya, Geming Jiwa sudah dilancarkan secara rasmi hari ini.


Bagi penyanyi yang berusia 19 tahun ini, dia gembira meskipun terpaksa menunggu hampir dua tahun untuk merakamkan lagu sendiri disebabkan beberapa kekangan.


“Sebenarnya sejak dahulu lagi saya memang mahu melancarkan lagu sendiri tetapi disebabkan masih bersekolah ketika itu, hasrat tersebut terpaksa ditangguhkan.


“Hanya sekarang barulah saya ada masa untuk merakamkan lagu dan merasakan ini masa yang sesuai untuk memperkenalkan diri kepada semua,” katanya.


Menariknya, GEMING JIWA yang juga merupakan hasil ciptaan sepenuhnya oleh Amylea Azizan menjadi batu loncatan kepada gadis ini untuk menerobos industri seni.


Lagu yang dijadikan runut bunyi untuk drama Dendam Seorang Isteri yang sedang ditayangkan di saluran Astro Prima ini juga mendapat sambutan hangat daripada peminat.


“Memang ini merupakan kerjasama perdana saya dengan Amylea yang cukup berpengalaman dalam bidang penciptaan.


“Apabila dia menawarkan lagu untuk dinyanyikan, saya tidak menolak. Bagi saya ini merupakan peluang yang tak harus dilepaskan apatah lagi ia menjadi salah satu runut bunyi drama ini,” kata anak kelahiran Shah Alam, Selangor ini lagi.


Bercerita mengenai proses rakaman pula, Aufahanie gembira apabila semua proses berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah.


Jelasnya, Amylea banyak membantu semasa proses rakaman berlangsung dan dia juga gembira apabila dapat menjayakan rakaman video muzik yang dirakamkan bulan lalu.

“Memang ini merupakan peluang yang baik untuk orang baharu seperti saya. Amylea juga merupakan antara komposer kegemaran saya sejak dahulu lagi.


“Sepanjang proses berlangsung, dia memberikan tunjuk ajar apa yang patut dilakukan dan apa yang perlu dielakkan. Setidaknya banyak ilmu baharu yang saya pelajari,” tambahnya lagi.


Mengimbas kembali perjalanan seni penyanyi ini, bakat anak ke enam daripada tujuh beradik itu mula disedari umum apabila dia menyertai pertandingan I Can See Your Voice Malaysia (ICSYVM) musim ketiga.


Dia juga pernah menjadi penyanyi jemputan (featuring) menerusi lagu Mungkir nyanyian Syahmi Irfan selain menyertai pertandingan Vokal Mania 2020.


Tambahnya lagi, dia berharap lagu ini akan diterima baik oleh pendengar seterusnya menaikkan namanya sebagai antara pelapis baharu industri seni tanah air.


Lagu ini sudah dilancarkan secara rasmi di semua platform digital pada 3 Jun dan lirik video pula boleh ditonton menerusi YouTube Indigital Music mulai pukul 3 petang.


GEMING JIWA merupakan terbitan Radius One dan diedarkan oleh Indigital Music.


Layari https://www.youtube.com/watch?v=m3AbNQ6hcwY untuk menonton video muzik ini.

Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam