Skip to main content

“Oh My Netizen” Kongsi Realiti Kes Laporan Polis di TV2

 


Kisah sebenar berdasarkan 26 laporan polis yang diterima, dikongsikan Radio Televisyen Malaysia (RTM)dalam program diberi tajuk “Oh My Netizen” yang sedang bersiaran setiap Sabtu dan Ahad, pukul 5.30 petang di TV2.

Banyak lagi kisah-kisah yang boleh dijadikan pengajaran dalam program ini antaranya berkaitan stigma masyarakat tentang remaja austisme yang dianggap gila, peminta sedekah jalanan yang telah dipergunakan oleh individu jahat yang mengaut keuntungan daripada hasil sedekah orang ramai, pengabaian ibu tunggal terhadap anak-anaknya, penyelewang duit, tekanan emosi mangsa buli siber, pembuli  jalan dan ajaran sesat.    

Realitinya kisah-kisah yang dipaparkan diambil berdasarkan laporan yang pernah diambil oleh pegawai polis dan menjadikan kisah ini dekat dengan masyarakat, dan seterusnya boleh menjadi pengajaran kepada ‘netizen’.

Antara episod “Samun Mak” yang memberikan pengajaran bila mana remaja kita terus rosak disebabkan ibu bapa yang tidak mahu anak mereka berdepan hukuman dan membuat alasan bagi mereka. Dalam tajuk “Kembalikan Mia” pula membawakan kisah pergolakan rumah tangga menyebabkan si ayah membuat laporan anaknya hilang sebaliknya anak tersebut telah dibawa pergi oleh ibunya sendiri.

Episod “Scam Seleb” seterusnya tentang artis baru suka menunjuk kekayaannya telah terjebak dengan Scam, dan scammer itu yang telah mengambil semua wangnya. Dalam tajuk “Oh Jiranku” mengisahkan laporan polis dibuat oleh seorang wanita terhadap jirannya atas dasar menganggu kententeraman awam, namun kesudahannya laporan polis itu ditarik semula kerana mereka bakal berbesan. Kes ini membuktikan bahawa polis terpaksa mengambil pelbagai jenis laporan polis, antaranya yang sangat mengarut seperti kes ini.

Menerusi episod “Teman Tular” tentang laporan polis oleh netizen yang geram dengan adanya satu video yang ditularkan oleh satu akaun. Perakam video memang seorang individu merakam yang suka ambil video kerana mahu kejar populariti namun akhirnya sedar akan kekhilafannya dan dia dapat pengajaran.

Dalam “Rumah Alam Kasih 12” penonton menyelak cerita sebuah rumah kebajikan yang menjaga orang kurang upaya dan orang tua rupa-rupanya menjadi mangsa pengabaian pemiliknya yang menggunakan duit diterima untuk kesenangan dirinya sendiri. Kes itu menjadi tular dan membuka mata banyak pihak dalam membongkar kebenaran.

Seterusnya tajuk “Jus Suci” membawa kepada laporan polis terhadap penyelewengan usahawan telah dibuat menyebabkan seluruh media sosial gempar dengan kisah keupayaan ‘mengubat’ menggunakan jus dianggap suci dan telah caj ratusan ringgit untuk setiap rawatannya. Hakikatnya dia adalah penunggang agama.

Sementara itu episod “Hantar-Hantar” pula tentang kisah wanita tular kerana  mengamalkan bomoh selebriti untuk berjaya dan dia dikategorikan menyimpang dari agama.

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, anda berpeluang menontonnya menerusi portal online, RTM Klik (rtmklik.rtm.gov.my) dan rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam