Skip to main content

ASTRO RIA SAJI DUA DRAMA RANTAIAN BAHARU SECARA ‘BACK-TO-BACK’ Jalan cerita bertemakan kisah famili dan seram menjadi taruhan sebagai pelengkap malam hari yang selesa dan menghiburkan

 


Istimewa buat peminat drama Melayu tempatan, dua buah naskhah baharu menampilkan karya asal dengan genre yang berbeza bakal dihidangkan secara ‘back-to-back’ untuk menghiburkan malam anda pada setiap hari Isnin hingga Khamis di saluran Astro Ria HD (104) dan Astro Ria (124). Untuk pilihan yang lebih fleksibel, kedua-dua drama tersebut boleh distrim menerusi aplikasi Astro GO dan On Demand.

 

Drama ‘Hawa’ terbitan Infinitus Productions Sdn. Bhd yang mengangkat genre kekeluargaan bakal mengambil alih slot Megadrama pada jam 10.00 malam bagi menggantikan drama ‘Cik Ayu Mee Sanggul’ bermula 24 Ogos 2021. Drama ini menampilkan sutradara dan aktor berbakat Tam Suhaimi selaku pengarah dan penulis skrip. Manakala bekas aktres yang kini lebih selesa bergerak aktif dengan kerja di belakang tabir sebagai pengarah dan penulis skrip, Baizura Kahar turut menyertai Tam sebagai panel skrip.

 

Raqim Ahmad,

Naib Presiden Strategi Pembangunan Kandungan Hiburan Melayu Astro

“Berdasarkan trend semasa, audiens sasaran kami khususnya penggemar drama Melayu tempatan cenderung kepada genre yang bersifat universal. Selain romantik, komedi dan aksi, genre kekeluargaan dan seram merupakan antara yang mudah menarik perhatian penonton.

 

Pada hemat kami, walaupun formula ini sering diguna pakai secara berulang kali, ia akan kekal popular asalkan sudut naratif dan penceritaan tidak klise dan membosankan. Buktinya, setiap kali genre-genre tersebut diterapkan sebagai intipati utama yang menggerakkan keseluruhan cerita, ia pasti mendapat sambutan yang luar biasa dan tidak pernah mengecewakan.

 

Sehubungan dengan itu, buah tangan terbaharu Astro Ria menerusi naskhah ‘Hawa’ dan ‘Malaysian Ghost Stories’ yang bertemakan kisah famili dan seram telah dipilih untuk menghiasi slot drama sebagai pelengkap malam hari yang selesa dan menghiburkan.

 

Sudut penceritaan drama ‘Hawa’ yang mudah difahami serta dekat dengan kehidupan harian masyarakat diharap dapat memancing audiens dari segenap lapisan. Manakala kisah ‘Malaysian Ghost Stories’ pula bakal membangkitkan ‘mood’ seram dan suspens sekaligus membawa penonton menerawang ke dunia mistik yang berbeza. Mendengarkan tajuknya sahaja sudah tentu ramai yang dapat meneka naratif utama yang diketengahkan.  

 

Syabas saya ucapkan kepada kedua-dua syarikat produksi yang berjaya menghasilkan drama berkualiti seperti ini untuk disajikan kepada penonton. Semoga terhibur!”. 

Manakala drama ‘Malaysian Ghost Stories’ terbitan Arie Zaharie Production Sdn. Bhd. yang mengetengahkan genre seram pula bakal menggantikan drama sekuel ‘Saga 2.0’ pada jam 11.00  malam  bermula 25 Ogos 2021. Idea asal drama ini diilhamkan oleh Syawal Azrai serta turut mendapat sentuhan tiga pengarah berbeza yang terdiri daripada Izuan Mokhtar, Azhari Zain dan Eoon Shuhaini. Manakala panel skrip pula dibarisi oleh Srikandi Emma, Aloy Paradoks, Epy Kodiang dan Amar Amir.


Tam Suhaimi, Pengarah ‘Hawa’

“Keistimewaan naskhah ‘Hawa’ terletak pada penceritaannya yang dilihat relevan dan ‘relatable’ sekaligus menjadikan ia dekat dengan hati penonton. Tema drama bersiri ‘Hawa’ adalah famili. Walaupun tidak sependapat dan sering bertelagah, kita tidak akan sesekali membelakangi famili terutama sekali apabila dilanda musibah. Selain itu, drama ini juga turut menampilkan barisan pelakon yang berjaya menterjemahkan watak mereka daripada skrip ke skrin dengan berkesan.

 

Walaupun menghasilkan drama sewaktu pandemik amat mencabar, namun situasi tersebut menjadi pendorong kepada pihak produksi untuk tampil dan berfikir secara lebih kreatif bagi memberi kelainan untuk setiap babak. Oleh kerana penggambaran drama bersiri Hawa dilakukan ketika fasa PKPP, terdapat beberapa babak yang perlu diolah agar ianya selaras dengan SOP yang telah ditetapkan. Pihak produksi juga turut mengambil langkah proaktif bagi memastikan keselamatan tenaga kerja diutamakan pada setiap masa.

 

Pengalaman menyiapkan penggambaran drama ‘Hawa’ telah mengambil masa lebih kurang 35 hari memberi pengalaman yang cukup berharga dan menyeronokkan. Besar harapan saya agar drama Hawa’ dapat menerima maklum balas positif dan respon yang baik daripada para penonton.”

 

 

Arie Zaharie, Penerbit ‘Malaysian Ghost Stories’

Sebagai penerbit, objektif utama yang ingin disampaikan kepada penonton ialah untuk memaparkan pelbagai kisah hantu yang sering diceritakan di Malaysia sebagai hiburan untuk memberi kelainan. Kebanyakan generasi muda zaman sekarang kurang percaya dengan kewujudan entiti seram. Oleh itu, kami cari dan himpunkan semula kisah-kisah tersebut untuk dijadikan asas penceritaan utama.

 

Drama ‘Malaysian Ghost Stories’ bakal mengupas secara terperinci kepelbagaian jenis hantu yang sering didengari di Malaysia agar dapat memberi gambaran dan visual yang jelas mengenai bentuk, rupa dan sifat hantu tersebut serta bagaimana cara untuk mengatasi sebarang gangguan mistik sekiranya ada. Setiap kisah yang ditonjolkan sarat dengan nilai murni untuk diambil sebagai teladan dan pengajaran agar kita tidak sewenang-wenangnya mempersendakan kewujudan makhluk ini.

 

Daripada segi persediaan untuk menghasilkan drama seram, kami turut mendapatkan khidmat nasihat pengamal dan pakar dalam perubatan Islam sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya terjadi sesuatu yang tidak diingini sewaktu di lokasi. Kami juga bertuah kerana Imam Kanan Masjid Wilayah Persekutuan iaitu Ustaz Tuan Asmawi turut membuat penampilan istimewa dalam salah sebuah episod.

 

Saya mewakili produksi berharap agar drama ini dapat mendedahkan masyarakat tentang kisah-kisah seram dan mistik yang ada di Malaysia sekaligus diterima baik oleh semua.”

 

 

Drama ‘Hawa’ yang mengandungi 9 buah episod ini berkisarkan tentang kehidupan Along yang menjadi huru-hara selepas suaminya, Haji Ali koma. Merumitkan lagi keadaan apabila munculnya isteri kedua Haji Ali. Sementara itu, ahli keluarganya yang lain iaitu Hajjah Iman, Angah dan Acu pula mempunyai masalah mereka sendiri.

 

Drama ‘Hawa’ dibintangi oleh Nadiya Nisaa yang memegang watak sebagai Hajah Saadah atau Along, Ruzana Ibrahim (Fauziah/Angah), Bella Dowanna (Raudah/Acu), Hamidah Wahab (Hajah Imaan), Donna Muslim (Musa), Akmal Abdullah (Azizah), Shah Faris (Naim) dan Yusri Saleh (Haji Ali).

Drama ‘Hawa’ yang mengandungi 9 buah episod ini berkisarkan tentang kehidupan Along yang menjadi huru-hara selepas suaminya, Haji Ali koma. Merumitkan lagi keadaan apabila munculnya isteri kedua Haji Ali. Sementara itu, ahli keluarganya yang lain iaitu Hajjah Iman, Angah dan Acu pula mempunyai masalah mereka sendiri.

 

Drama ‘Hawa’ dibintangi oleh Nadiya Nisaa yang memegang watak sebagai Hajah Saadah atau Along, Ruzana Ibrahim (Fauziah/Angah), Bella Dowanna (Raudah/Acu), Hamidah Wahab (Hajah Imaan), Donna Muslim (Musa), Akmal Abdullah (Azizah), Shah Faris (Naim) dan Yusri Saleh (Haji Ali).


Menerusi paparan sebanyak 18 buah episod, himpunan penceritaan kisah seram berkaitan alam mistik legenda yang sering diceritakan secara turun temurun dalam pelbagai versi oleh masyarakat di Malaysia akan ditampilkan dengan sentuhan baharu.

 

Sebanyak 18 buah cerita hantu yang berlainan akan dibawakan pada setiap episod seperti ‘Nenek Hostel’, ‘Hantu Kum Kum’, ‘Nenek Kebayan’, ‘Jin Pemusnah’, ‘Hantu Raya’, ‘Hantu Air’, ‘Balan-Balan’, ‘Pontianak’, ‘Langsuir’, ‘Pelesit’, ‘Hantu Jepun’, ‘Pocong’, ‘Nu Gui’ (Hantu Cina), ‘Nishi Dak’ (Hantu India), ‘Ulek Mayang’, ‘Hantu Tiada Kepala’, ‘Hantu Barang Antik’ dan ‘Hantu Jari’.

 

Seramai lebih 27 selebriti popular tanah air terlibat untuk menjayakan drama ini. Antaranya termasuklah Janna Nick, Zahiril Adzim, Meerqeen, Bella Astillah, Chubb-E, Syazwan Zulkifly, Nazeera Sardi, Ellie Suriaty, Adam Shahz, Anna Jobling, Keith Foo, Kazar Saisi, Amerul Affendi, Ara Johari, Hasnul Rahmat, Jasper Supayah, Azman Ahmad, Hanna Aqeela, Azar Azmi, Fimie Don, Nabil Aqil, Balkisyh Semundur Khan, Erry Putra, Hamdan Senario, Sabrina Ali, Eric Fuzi, Fadhli Masoot dan ramai lagi.

 


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT WINGS THE ROCK EMPEROR KUALA LUMPUR CHAPTER 16.12.2023 STD. MALAWATI SHAH ALAM

Wings Tawar Harga ‘Rahmah’, Hargai Sokongan Peminat Muzik itu satu rakaman masa, ianya terus berevolusi bergerak merentas zaman malah mendedikasikan sebuah revolusi buat penggemar baru dan lama, begitu juga dengan Wings yang terus terbang menggapai kejayaan yang seakan tiada noktah malah pasti ada kejutan dalam membina empayar dan perluasan pengaruhnya. Justeru itu tidak hairanlah mengapa Wings terus ‘meragut magis’ ratusan malah ribuan peminat yang sentiasa dahagakan aksi bertenaga Wings di atas pentas. ‘Konsert Wings The Rock Emperor Kuala Lumpur’ menjadi wadah signifikasi yang seterusnya dengan tema yang dibawa! ‘Kuasa dan kemenangan’ itu telahpun  dicipta di pentas The Star Theatre , Singapura pada 29 Julai lalu,  tidak adil rasanya ‘kuasa’ itu tidak digagaskan di Malaysia apatah lagi ianya tempat di mana Wings ditubuhkan sejak 38 tahun yang lalu. ‘Konsert Wings The Rock Emperor Kuala Lumpur Chapter’ dianjurkan oleh Rumah Produksi Merah manakala Awie Entertainment bertindak seba