Skip to main content

TRIO TAMPAN TERBAHARU TARUHKAN SINGLE ‘OY’

 

Tiga Anak Muda Viral Medsos - Razmansyah, Afiq Adnan & Nidza Afham Tampil Dengan Single Sulung Berentak Balada Pop Moden


Tiga anak muda berwajah tampan yang viral di media sosial, Razmansyah, Afiq Adnan dan Nidza Afham bersepakat untuk bergabung secara kolektif melalui muzik dengan penghasilan single sulung mereka berjudul ‘OY’ yang dicipta istimewa oleh dua komposer tersohor negara, Sharon Paul dan Ezra Kong, terbitan Werkit Records dengan kerjasama kreatif bersama Rocketfuel Entertainment, sekaligus memperkenalkan ‘trio’ ini buat tatapan umum.

“Kami sengaja memilih untuk tidak mempunyai nama kumpulan kerana ingin dikenali secara individu melalui identiti masing-masing, setiap daripada kami pernah menyanyikan lagu-lagu ‘cover’ di media sosial dengan sambutan yang agak luar biasa,” terang Razmansyah yang pernah menyertai program Suara Viral 2.0 baharu-baharu ini.

Trio yang ditemukan oleh Sharon Paul ini, digabungkan kerana keunikan vokal masing-masing dalam bidang nyanyian, katanya, “Saya terpanggil untuk mempertemukan ketiga-tiga mereka kerana saya rasa ada harmoni yang sesuai jika kena dengan lagunya. 

“Setiap daripada mereka mempunyai tona suara yang berbeza, namun apabila digabungkan ketiga-tiganya, ada magis yang dihasilkan. Maka terlahirlah single OY.

Walaupun judul single OY tidak disebut dalam lirik lagu tersebut, namun ia mempunyai maksud yang tersendiri, jelas Afiq OY adalah singkatan kepad ‘Only You’ di mana ia menceritakan tentang seorang lelaki yang sedang berusaha keras mengumpul duit untuk mengahwini teman wanitanya, sambil menyuruhnya bersabar.

“Selain itu, OY juga bermaksud apresiasi yang mendalam terhadap kaum wanita secara amnya, dan kami mahu wanita-wanita yang berada dalam hidup kami bangga dengan pencapaian kami, seperti ibu, adik-beradik, dan bukan saja teman istimewa. Jadi, lagu OY ada dua maksud yang berbeza.

Single rancak dalam genre balada pop ini turut diselitkan dengan rentak R&B yang menambah perisa ‘moden’ kepada lagu OY. Apa istimewanya dalam lagu ini adalah elemen lagu rakyat Malaysia yang turut diketengahkan seperti ‘lenggang kangkung’, namun diberi nafas baharu yang lebih segar.

“Sharon Paul yang bertanggungjawab mempertemukan kami bertiga serta menyatakan hasrat beliau untuk mencipta lagu untuk kami, dan pelawaan tersebut kami terima dengan tangan yang terbuka.

“Proses rakaman memakan masa lebih kurang 3 bulan di Studio Musicwerk dan agak lama kerana melalui pelbagai proses seperti mencari harmoni yang sesuai, proses ‘mixing’ serta ‘mastering’ bagi menghasilkan karya yang betul-betul bermutu.

“Sejujurnya kami jarang menyanyikan lagu rancak dan ini merupakan cabaran yang kami sahut demi menyampaikannya dengan baik. Peluang bekerjasama dengan komposer-komposer hebat seperti Sharon Paul dan Ezra Kong merupakan pengalaman berharga buat pendatang baru seperti kami” kata Nidza yang pernah hadir dengan single solo ‘Ternyata Bukan Aku’ sebelum ini.

Selain single OY, sebuah video muzik (MV) yang bakal dilancarkan serentak turut memaparkan jalan cerita yang menarik dengan konsep moden kontemporari.

“Jalan cerita MV OY memaparkan kisah 3 orang rakan sekerja yang mempunyai bekas teman wanita yang sama, dan pada satu hari bekas teman wanita mereka datang dengan teman lelaki yang baru, dan kalau nak tau kesudahannya penonton kena saksikan sendiri di YouTube.

“Selain itu, kami juga turut menari dalam MV OY dengan rutin tarian yang dicipta oleh koreografer. Bayangkanlah kami semua tiada asas tarian sama sekali dan pengalaman tersebut merupakan di antara momen yang tak dapat dilupakan,” ulas Razmansyah.

Menurut Encik Feros Sayna, yang merupakan Ketua Rocketfuel Entertainment, “Kami berbesar hati untuk bekerjasama dengan Werkit Records kerana trio yang diperkenalkan mempunyai masa depan yang cerah dalam industri muzik tanah air.

“Semoga trio ini mendapat respon yang baik melalui single OY dari penggemar muzik Malaysia, dengan lebih banyak kolaborasi pada masa akan datang.

Harapan mahasiswa dalam bidang kejuruteraan elektrik di UiTM Shah Alam, Afiq berkata, “Sebagai pendatang baru, kami berharap agar single OY mendapat sambutan yang baik dan semoga permulaan 2022 ini menjadi titik mula kami menempah nama di industri muzik Malaysia.

Lagu ‘OY’ boleh dimuat turun di iTunes Store dan dijadikan sebagai nada dering panggilan menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengar dan nikmati pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Apple Music, Spotify, Joox, YouTube Music, KKBox dan Deezer.

Manakala MV single ini pula boleh ditonton secara eksklusif di YouTube Werkit Records.

Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam