Skip to main content

CHRONICALZ & DC WILLIE TERUS UNGGUL DENGAN ‘NOW CEMANE?’ Rapper Muda Berbakat Besar Muncul Dengan Single Hip Hop Terbaharu Bercerita Tentang Imaginasi & Kejayaan

Penyanyi rap muda berbakat, anak kelahiran Kuala Lumpur, ChronicalZ, kembali menghangatkan industri muzik tempatan dengan buah tangan terbaharunya berjudul ‘Now Cemane?’, hasil nukilannya sendiri bersama komposer, DC Willie, dan diterbitkan oleh Warner Music Malaysia.

“Siapa sangka, budak Desa Pandan yang dahulunya suka berimaginasi kini mampu berdiri bangga sebaris dengan penyanyi-penyanyi rap mainstream yang ada di Malaysia.


“Namun kejayaan yang saya kecapi sekarang tidak mungkin terjadi tanpa sokongan keluarga, teman rapat dan CDN Squad yang padu selama ini,” kata ChronicalZ atau Alz, memulakan bicara.

Mungkin ramai yang tidak tahu, ChronicalZ telah mula bertapak di kalangan komuniti hip hop tempatan pada tahun 2015, ketika usianya masih lagi 15 tahun.

“Saya ingin meraikan kejayaan yang saya peroleh pada hari ini dengan single yang saya tulis sendiri, manakala melodinya pula dicipta oleh sahabat saya, juga seorang rapper dan komposer, DC Willie.

Now Cemane? Menceritakan tentang pengorbanan kami dalam mengejar cita-cita dan impian sehingga berjaya berada pada tahap ini, dan paling membanggakan adalah apabila karya kami mendapat perhatian ramai dengan pulangan yang berbaloi,” kongsi jejaka berusia 22 tahun ini.

Menariknya, proses rakaman lagu ini berlaku secara spontan ketika mereka berdua sedang bercuti di Port Dickson, Negeri Sembilan, dan mengambil masa selama sehari untuk disiapkan.

“Inspirasi itu datangnya dari mana-mana sumber, dan tidak mengira tempat atau waktu.

“Sebagai seseorang yang meminati bunyi tang baharu dalam hip hop, kali ini saya cuba bereksperimen bersama DC Willie untuk mencipta bunyi yang belum pernah ada di Malaysia, maka terhasillah Now Cemane?” tambah Alz lagi.

Kalau pendengar amati, muzik rap yang dibawakan oleh ChronicalZ dan DC Willie nyata berbeza melalui elemen trap yang ditonjolkan, ini ditambah pula dengan cara nyanyian kedua-duanya yang penuh attitude, menambah ‘perisa’ terhadap lagu Now Cemane?

“Saya dan DC Willie mempunyai citarasa yang sama dalam muzik dan kami juga ada chemistry kerana dia faham apa yang saya kehendaki, setelah berbincang kami mahukan sesuatu yang baharu dan jarang dibawakan oleh mana-mana artis hip hop di Malaysia.

“Personaliti DC Willie yang yang agak gila-gila tetapi sangat komited dalam kerjanya memudahkan tugasan saya untuk berkarya,” kata Alz dalam nada teruja.

Bagi muzik video rasminya pula, ChronicalZ sekali lagi menggunakan khidmat pengarah, ATG, dengan menampilkan konsep dan ‘rasa’ Eropah melalui teknik penggambaran dan proses suntingan yang dijalankan tanpa perlu bergantung pada jalan cerita yang khusus.

“Sebagai seorang anak seni, cabaran utama saya adalah bagaimana hendak memperkenalkan muzik rap baharu kepada pendengar Malaysia, tiada yang mustahil jika kita percaya dan yakin dengan setiap karya yang kita hasilkan.

“Saya berharap agar penggemar muzik hip hop tempatan dapat enjoy apabila mendengar single Now Cemane?, hasil kami berdua ini dan dapat menerima bunyi trap yang kami bawakan, percayalah anda akan sukakannya!” ujar Alz mengakhiri bicara.

Lagu ‘Now Cemane?’ boleh dimuat turun di iTunes dan boleh juga dijadikan sebagai nada dering panggilan menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengar dan nikmati pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan juga YouTube Music.

Manakala MV single ini boleh ditonton secara eksklusif di saluran YouTube ChronicalZ.


Tajuk : Now Cemane? (feat. DC Willie)

Artis : ChronicalZ & DC Willie

Penulis Lirik : ChronicalZ

Komposer : DC Willie


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam