Skip to main content

APA ‘ERTI LEBARAN’ BUAT SYAMEL PADA TAHUN INI?


 

Walaupun baharu sahaja bergelar bapa kepada puteri comel, Nur Khawla Soleha Binti Syameel Aqmal, pemenang bagi kategori Vokal Terbaik di pertandingan Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-32, Syamel tampil dengan single Raya solo pertamanya berjudul ‘Erti Lebaran’, hasil ciptaannya penyanyi-penggubah lagu berbakat besar, Yuka Kharisma, dan diterbitkan oleh label hiburan terkenal, Rocketfuel Entertainment.

“Syukur Alhamdulilah kerana pada tahun ini saya telah bergelar bapa, perasaan gembira dan teruja menyelubungi diri kerana tidak sabar hendak mengajarkan ilmu-ilmu bermanfaat buat Khawla. Kini, kehidupan saya dan isteri (Ernie Zakri) lebih bermakna dengan kehadiran puteri sulung kami.

“Namun begitu, dalam kesibukan membesarkan anak, saya masih lagi berkesempatan untuk merakamkan lagu Raya sulung secara solo pada tahun ini kerana mood-nya yang nyata berbeza,” kata pemilik nama sebenar Syameel Aqmal Mohd Fodzly.

Setelah hampir 2 tahun dunia dilanda pandemik COVID-19, dan kini memasuki fasa endemik, rata-rata rakyat Malaysia yang bakal menyambut Hari Raya pada tahun ini pastinya tidak sabar untuk merasai kembali pengalaman beraya seperti tahun-tahun sebelumnya.

“Lagu ini mengisahkan tentang keadaan ketika hendak menyambut Aidilfitri setelah diduga dengan bencana yang menimpa kita, dan akhirnya muncul kembali sinar kegembiraan apabila berpeluang pulang ke kampung halaman bertemu orang tua dan sanak-saudara,” jelas Syamel.

Bagi penggemar lagu Raya klasik, Erti Lebaran pasti menjadi pilihan kerana konsep muzik tradisional yang ditonjolkan dengan melodi malar segar dari paluan bunyi gendang dan juga petikan instrumen akordion jelas menggamit nostalgia Aidilfitri zaman dahulu.

“Saya terinspirasi menghasilkan lagu ini dari kecintaan terhadap karya-karya lagu Raya lama nyanyian Tan Sri S. M. Salim dan Dato’ Jamal Abdillah yang mengimbau kenangan lalu bersama orang tersayang.

“Langkah yang saya ambil ini agak seimbang apabila artis lain muncul dengan konsep yang moden, manakala saya pula mengetengahkan kualiti bunyi lama dengan nilai sentimental yang cukup berharga,” tambah Syamel lagi.

Tempoh rakaman single Erti Lebaran ini hanya memakan masa selama sehari, manakala pembikinan video muziknya (MV) pula juga berlangsung seharian dengan konsep yang ringkas dan lebih menitikberatkan lagu tersebut, namun tetap menarik dan tersendiri.

Encik Erick Yew, selaku Ketua Label & Penerbitan Rocketfuel Entertainment mengulas: “Syamel dan Ernie adalah pasangan suami isteri yang saling melengkapi, jika Ernie muncul dengan lagu ‘Zapin Lebaran’, giliran Syamel pula dengan dendangan klasiknya.

“Saya pasti kedua-kedua lagu mereka akan diterima baik oleh semua orang ketika tibanya Aidilfitri nanti dan dapat memeriahkan lagi sambutan pada tahun ini.

Kehilangan orang tersayang pastinya sukar, lebih-lebih lagi apabila insan yang dimaksudkan adalah ibu tercinta, ujar Syamel: “Pada tahun lepas umi telah pergi meninggalkan kami sekeluarga, sedih yang dirasai tidak tergambar peritnya, dengan kuasa Tuhan, pada tahun ini saya dan isteri dikurniakan Khawla yang menjadi pengubat luka dan duka dihati.

“Dan istimewanya buat #Syamelovers, semoga lagu ini dapat mengubat rindu mereka yang setia menanti buah tangan terbaharu dari saya, dan saya juga berharap agar semua dapat menerima lagu ini dengan hati terbuka dan penuh kegembiraan.

Lagu ‘Erti Lebaran’ boleh dimuat turun di iTunes dan dijadikan nada dering panggilan menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan dan boleh didengar pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian utama seperti Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan juga YouTube Music.

Manakala MV single ini boleh ditonton secara eksklusif di saluran YouTube Rocketfuel Network.

Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam