Skip to main content

SUARA HATI HAN BYUL MENERUSI ‘BUKAN MILIKMU’

 Oppa nombor satu negara, Han Byul, kembali mengubati rindu peminat-peminat kesayangannya yang digelar ‘Twinklers’ dengan buah tangan terbaharu, sebuah single balada dwibahasa Melayu-Korea istimewa berjudul ‘Bukan Milikmu’ hasil ciptaan penyanyi-penggubah lagu popular, Hazama, bersama-sama komposer terkenal, Omar K, manakala terbitan oleh Warner Music Malaysia.

“Sebenarnya idea di sebalik pembikinan lagu ini tercetus ketika Hazama dan saya sedang melakukan penggambaran sebuah telemovie pada bulan Mei tahun lepas.

“Dia ada menyatakan hasratnya untuk berkolaborasi dalam sebuah lagu, dan setelah mendengar beberapa demo, hati saya terus terpaut pada ciptaan bertajuk Bukan Milikmu,” jelas pemilik nama sebenar Jang Han-Byul.

Penyanyi kelahiran Korea Selatan yang baharu sahaja selesai menjalani penggambaran drama bersiri bertajuk ‘Lecturerku Oppa’ yang bakal bersiaran di WeTV iFlix ini turut menjelaskan, “Lagu ini telah pun saya rakamkan pada tahun lepas, namun kerana pandemik COVID-19 yang melanda dunia telah membantutkan segala aktiviti termasuklah cabang seni, dan segala perancangan terpaksa ditunda.

“Selain itu, lagu ini tidak mengambil masa yang lama untuk dirakamkan, hanya sejam sahaja, manakala proses adunan dan mastering pula memakan masa selama 2 minggu.

“Menariknya dalam lagu ini, saya turut menyelitkan beberapa bait lirik dalam Bahasa Korea yang disesuaikan dengan cara nyanyian ala Korea bagi menambah feel terhadap karya ini.

Tambah Han-Byul lagi: “Bukan Milikmu adalah sebuah lagu sedih yang menceritakan tentang keinginan seorang lelaki yang mendambakan cinta daripada kekasihnya yang merupakan segala-segalanya bagi dirinya, namun perasaan itu diracuni oleh pelbagai emosi yang yang menyakitkan.

Jika pendengar amati, lagu balada dalam nuansa teatrikal ini sarat dengan elemen muzik seperti ‘OST ala drama Korea’ yang pasti menggamit perasaan disulami pula dengan susunan muziknya yang membuai perasaan seakan-akan membawa anda ke Pulau Jeju!

Perjalanan seni Han-Byul telah pun bermula lebih sedekad yang lalu ketika beliau pertama kali menjejakkan kaki di salah sebuah syarikat rakaman muzik yang terkenal di Korea, kongsinya, “Ketika itu saya sedang bersiap sedia untuk memperkenalkan diri sebagai salah satu ahli kumpulan K-pop, Led Apple, pada tahun 2011, namun segala-segalanya berubah sehinggalah saya menjadi juara Big Stage 2019.

“Kini, Malaysia adalah rumah kedua saya kerana kebanyakkan peminat saya adalah dari sini. Walaupun saya mempunyai peminat di serata dunia, hati saya tetap di sini kerana sokongan peminat Malaysia (Twinklers) sangat mengharukan, dan merekalah penyebab terbesar mengapa saya ingin mempelajari lebih banyak tentang bahasa Melayu, budaya dan segala-galanya.

“Kami (pihak pengurusan dan Han-Byul) masih lagi dalam proses perbincangan mengenai pembikinan video muziknya, semuanya bergantung terhadap sambutan dari peminat.

“Apa yang saya lakukan adalah kerana peminat dan sudah pastinya saya mahu berikan yang terbaik buat mereka dan bukannya ala kadar, kerana setiap yang dihasilakn adalah dari hati,” ujar Han-Byul sambil menunjukkan tanda mini-love.

Akhiri Han-Byul: “Saya masih lagi ingat perasaan saya ketika lagu ‘Luka Dan Bahagia’ dimainkan di radio ketika memandu di Malaysia, perasaan bangga, terharu dan teruja menyelubungi jiwa.

“Saya berharap peminat muzik di Malaysia dapat menerima Bukan Milikmu dan menyanyikannya bersama kerana itulah yang saya mahukan, menghiburkan hati semua orang melalui muzik yang saya hasilkan.

Lagu ‘Bukan Milikmu’ boleh dimuat turun di iTunes dan boleh juga dijadikan sebagai nada dering panggilan menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengar dan nikmati pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan juga YouTube Music.


Tajuk : BUKAN MILIKMU

Artis : Han Byul

Penulis Lirik : Hazama, Omar K & Han Byul

Komposer : Hazama & Omark K

Terbitan : Warner Music MalaysiaBila kau menjauh

Baru ku melihat mu

Sinar wajah yang menjelma di hati


Bila kau menyepi

Baru ku mendengar

Suara yang menyentuhkan jiwa

     

(Pre-chorus)

Takkan ku biarkan hapusnya cinta

Akan ku buktikannya padamu


(Chorus)

Tak pernah kau hilang

Dari jiwa yang tersiksa

Ku sedari kau terluka

Ku hanya terpaksa hilangkan kamu

Untuk mencintaimu


Bila ku mengerti

Segala yang terjadi

Sulit untuk ku ungkapkan rindu mu


Bagaikan terbuai

Mimpi yang menghilang

Memanggil ku pulang bersamamu  

(Pre-chorus)

(Chorus)


(Bridge)


날 용서해 줘요  

(Forgive me, please.)


이제는 울지 마요 미안해  

(Don't cry anymore. I'm sorry.)  


나 진짜 미안해

(I'm so sorry.)


그냥 보고 싶어요

(I just miss you too much.)  


(Chorus)


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam