Skip to main content

JOE FLIZZOW BAKAL ULANG KEJAYAAN BERSAMA SONAONE DALAM SATU MALAM DI TEMASEK
 Dalam sebuah industri yang tidak terjangka, Joe Flizzow nampaknya masih mempunyai sentuhan emas dalam setiap hentian, melewati kerjaya seni dan keperibadiannya.

 

Bermula sebagai salah seorang ahli kumpulan rap duo legenda Too Phat, beliau kini berjaya mencipta nama dan memegang gelaran sebagai penyanyi hip hop nombor satu negara. Malah beliau juga terkenal sebagai penerbit, pencipta lagu serta usahawan yang prolifik, dan sentiasa ingin memajukan dirinya.

 

Album solo sulungnya yang berjudul The President satu Ketika dahulu pernah merangkul anugerah Album Inggeris Tempatan Terbaik di acara Anugerah Industri Muzik (AIM) 2009. Kejayaan berterusan saat album Bahasa Malaysianya Havoc mencuri tempat pertama di carta iTunes Malaysia pada tahun 2013.

 

Walau sudah meraih pelbagai kejayaan namun dirinya masih belum ingin berhenti. Beliau kembali dengan sebuah lagi mahakarya berjudul SATU MALAM DI TEMASEK.

 

“SATU MALAM DI TEMASEK adalah satu karya yang bercerita mengenai diri saya, daripada seorang budak nakal dan sekarang sudah melalui fasa perkahwinan di samping bercerita mengenai situasi hari ini.

 

“Ia juga satu bentuk nasihat daripada diri saya kepada diri saya sendiri. Walaupun tunjang utamanya adalah mesej dan nasihat, pada masa sama, tetap meraikan kehidupan,” katanya.

 

SATU MALAM DI TEMASEK, merupakan sebuah karya yang sarat dengan lirik cerdik penuh kiasan dan sindiran nukilan Joe Flizzow yang pasti akan menaikkan lagi tanda aras irama hip hop Malaysia.

 

“Jika saya gambarkan karya ini dalam bentuk perumpamaan Melayu, perumpaan yang sesuai adalah hutang emas boleh dibayar, hutang budi dibawa mati.

 

“Segala yang kita kejar di dunia, yang bersifat material, semua itu tak boleh dibawa ke mana pun. SATU MALAM DI TEMASEK mengingatkan diri kita bahawa dunia itu hanya sementara,” katanya.

 

Lagu ini dicipta, ditulis dan diterbitkan sepenuhnya bersama rakan seperjuangannya yang sangat berbakat, SonaOne.

 

Dengan bait lirik Bahasa Inggeris berbunyi, “Imma be an hour late to my funeral” (Yang bermaksud “aku bakal lambat ke pengebumian ku sendiri”) oleh SonaOne di hook lagu tersebut, mencerminkan perjalanan Joe yang bercerita tentang perjuangannya mengharungi cabaran dan menata sejarah sendiri jika perlu.

 

Lagu ini juga diharap dapat menginspirasi mereka yang ingin mengejar impian dan cita-cita masing-masing.

 

Malam ini juga turut berlangsungnya SHOWCASE JOE FLIZZOW SATU MALAM DI TEMASEK, bertempat di The Bee, Publika. Meraikan kehangatan malam showcase itu, Joe tidak berseorangan, tetapi turut disertai bintang-bintang lain iaitu Yonnyboii, Gard, Pele L, Fuego dan ALYPH.

 

Memilih lokasi itu, Joe berkongsi bagaimana dia ingin membawa peminat-peminatnya untuk mengikuti perjalanannya ‘kembali ke masa lalu’, sekaligus mengimbau kenangan ketika zaman permulaannya bertapak dalam industri.

 

“Orang tanya, kenapa tak buat di lokasi yang lebih besar? Saya sebenarnya suka untuk mengimbau di mana permulaan saya. Bukanlah bererti lokasi ini secara spesifik menjadi tempat saya bermula, tetapi, secara simboliknya saya bermula dari lokasi yang kecil,” katanya.

 

SHOWCASE JOE FLIZZOW SATU MALAM DI TEMASEK dihangatkan dengan persembahan lagu-lagu popular antaranya Havoc, Baek, Kongsi, Jampi dan tentunya SATU MALAM DI TEMASEK di samping beberapa lagu lain bersama artis jemputan.

 

SATU MALAM DI TEMASEK kini boleh didapati di semua platform digital seperti Spotify, Apple Music, Joox, KKBOX, Deezer dan YouTube Music manakala video muziknya boleh ditonton di laman YouTube Joe Flizzow bermula 1 Julai 2022 jam 9 malam.

Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam