Skip to main content

Andry Darwisy harap magis Rela Aku Rela


 

Nama-nama seperti Hady Mirza, Taufik Batisah, Aliff Aziz, Sufi Rashid antara penyanyi kelahiran Singapura yang berjaya mencuri hati peminat di Malaysia. Malah, kerjaya seni dan karya mereka juga mekar hingga kini.


Terbaharu, bintang muda yang menggunakan nama pentas Andry Darwisy bakal mengikut jejak langkah seniornya dalam bidang nyanyian itu sekali gus memperkenalkan namanya ke persada muzik tanah air.


Andry Darwisy yang dicungkil bakatnya menerusi program Youth Got Talent pada 2012 terus mengorak langkah dalam industri hiburan Singapura apabila kini bernaung di bawah syarikat Boss Production selepas menjadi juara pertandingan Who’s The Boss Singing Competition yang diadakan tahun lalu.


Bertitik tolak dari pertandingan itu, kelebihan dan bakat nyanyian dimiliki Andry melayakkan dia untuk muncul dengan single sulung, Rela Aku Rela yang sudah dilancarkan secara rasmi di semua platform muzik digital sejak 27 Oktober.


Andry berkata, lagu ciptaan Wanz Baronz itu diharap dapat mencipta magis bukan saja dalam kerjaya nyanyian tapi juga secara peribadi.


“Alhamdulillah, selepas memenangi pertandingan nyanyian Who’s The Boss Singing Competition anjuran Boss Production pada tahun lalu, saya kini artis di bawah naungan Boss Production. Syukur, single pertama saya, Rela Aku Rela sudah dilancarkan secara rasmi. Lagu ini mendapat sentuhan oleh Wanz Baronz yang juga pengubah lagu yang dinyanyikan oleh beberapa artis terkenal seperti Saleem, Kristal, Wany Hasrita dan Awis Spin,” katanya.


Menurut Andry, berbekalkan single itu juga, dia memasang impian untuk mengembangkan kerjaya nyanyian di Malaysia.


“Sudah tentu ini adalah impian dan cita-cita saya agar dapat mengembangkan kerjaya di Malaysia. Insya-Allah,” katanya.


Menariknya mengenai Andry, selepas kali pertama menyertai pertandingan nyanyian pada 2012, dia mencuba nasib lagi dalam beberapa pertandingan lain seperti Dangdut Academy Asia (2018), Anugerah (2021) dan Warna 94.2 Singing Competition (2021).


Bagi Andry, tidak ada istilah putus asa dalam kamus dirinya, sebaliknya menjadikan platform pertandingan itu sebagai medan untuk membina keyakinan diri.


“Bagi saya menyertai pertandingan bukan sahaja untuk keyakinan diri saya, tetapi juga untuk mencabar diri sejauh manakah kemampuan saya. Seperti pepatah yang mengatakan ‘you’re only as good as your last achievement’. 

“Sebagai contoh, penyanyi terkenal yang pada masa kini masih relevan seperti Tomok, Jatt Ali, Jaclyn Victor, Fuad Rahman dan sebagainya. Walaupun mereka sudah dianggap sebagai legenda, mereka tetap mencabar diri dengan menyertai program Gegar Veganza. 


“Jadi, untuk orang baharu seperti saya, tidak salah untuk menyertai apa saja pertandingan. Bukan saja untuk menonjolkan bakat yang ada, tapi dalam masa sama dapat mengasah skil nyanyian itu.


“Selain itu, pertandingan nyanyian juga adalah kesempatan dan peluang terbaik untuk kita menguji diri dengan cabaran lain terutama daripada peserta yang turut bertanding. Dari situ juga kita dapat belajar sesuatu yang baharu,” katanya.


Berkongsi lanjut mengenai perjalanan kerjaya seni yang dibina, Andry berasakan laluan itu dipermudahkan apatah lagi sering mendapat sokongan dan respons positif daripada orang sekeliling.


“Kalau nak bercakap soal perkembangan yang saya perolehi sekarang ni, ia bukan hanya dari segi nyanyian tetapi juga dalam bentuk pendirian seperti keyakinan diri saya juga.


“Alhamdulilah, dari awal hingga sekarang, sambutan yang saya terima semuanya positif. Antara contoh sambutan yang saya terima adalah daripada NurJM Official di mana setiap kali beliau memuat naik mengenai perkembangan saya, ramai yang bertanya bila pelancaran single saya Rela Aku Rela ini,” katanya.


Ditanya mengenai sejauh mana dia percaya dan yakin pada kontroversi mampu melonjakkan nama seseorang artis, Andry berkata dia sentiasa bersedia dengan segala kemungkinan yang bakal berlaku.


“Ya, saya yakin dan percaya kontroversi itu mampu melonjakkan nama seseorang artis. Ini kerana pada zaman ini memang mudah untuk seseorang artis melonjakkan namanya dengan menggunakan kuasa media sosial.


“Dalam masa sama, saya amat bersedia untuk berdepan situasi tular. Diakui ia sedikit sebanyak membantu kerjaya dan karya yang ada. Kita ambil contoh seperti Datuk Seri Aliff syukri, dia seseorang yang bijak. Menggunakan kuasa media sosial untuk mencapai matlamatnya untuk mudah dikenali dan mencapai populariti dan akhirknya itu yang membuat dirinya trending. Suara sedap atau tidak itu adalah pendapat masing-masing,” katanya.


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam