TERUS HIDUP JUARA LAGU KE 37
Jutaan tahniah kepada Aina Abdul selaku komposer, penulis lirik dan penyanyi lagu TERUS HIDUP yang berjaya merangkul gelaran Juara Lagu di acara tahunan berprestij anjuran TV3, Anugerah Juara Lagu ke-37 (AJL 37) sekaligus membawa pulang hadiah wang tunai RM100,000 dan sebuah trofi. Aina Abdul turut memenangi kategori Vokal Terbaik yang menerima RM 12,000 dan sebuah trofi. 


AJL 37 meraikan SATU MALAM DI TEMASEK nyanyian Sona One & Joe Flizzow sebagai naib juara dengan hadiah wang tunai RM 50, 000 bersama  trofi. Tempat ketiga menjadi milik lagu ANUGERAH TERINDAH nyanyian oleh Alif Satar & The Locos dengan memenangi RM 30, 000 bersama trofi. Manakala, kategori Persembahan Terbaik yang juga membuka undian atas talian di www.tonton.com.my/ajl37 meraikan lagu IRAMA nyanyian Shiha Zikir sebagai pemenang dan beliau menerima RM12, 000 dan trofi. Alha Alfa Cosmetics juga meraikan Penyanyi Pilihan Alha Alfa iaitu Khai Bahar yang membawa pulang hadiah wang tunai RM 12,000. 


Anugerah Juara Lagu 37 (AJL 37) telah bersiaran secara langsung dari Axiata Arena Bukit Jalil pada 12 Februari 2023 (Ahad), pukul 9.00 malam di TV3 dan strim langsung secara HD, hanya eksklusif di platform penstriman Tonton melalui www.tonton.com.my atau aplikasi Tonton.


“Dimensi Muzik”, tema AJL 37 menggambarkan suasana industri muzik tanah air yang sentiasa rancak dengan karya-karya dari pelbagai genre muzik. Masing-masing mempunyai warna dan emosi yang berlainan dalam penceritaan menerusi alunan muzik. Secara tidak langsung, ia juga mewujudkan persaingan secara sihat di medan pertempuran penentuan lagu terbaik di Anugerah Juara Lagu.


AJL 37 menampilkan Alha Alfa Cosmetics selaku penaja utama, Dikuasai Oleh Samsung Galaxy S23 Series dan MYTV sebagai rakan penaja. AJL 37 turut menampilkan Tonton sebagai platform penstriman eksklusif AJL 37, Hot FM sebagai Rakan Radio serta Oh Bulan, Seismik dan Xtra sebagai Rakan Digital. 


Malam anugerah menggandingkan dua figura yang terkenal dengan kepetahan berbicara dan gaya pengacaraan santai iaitu Sherry Alhadad dan Jihan Muse. Karpet Merah Tonton yang dihoskan oleh Muaz Mohamed dan Fiza Frizzy dapat disaksikan eksklusif menerusi strim langsung secara HD di www.tonton.com.my atau aplikasi Tonton dari pukul 8.00 malam hingga 9.00 malam. Ia diteruskan dengan Backstage AJL 37 yang dihoskan oleh Nadia Hasnan dan Imran Aqil dimana mereka akan berinteraksi dengan finalis AJL 37. 


Terima kasih kepada penonton setia TV3 yang telah memberikan sokongan padu menerusi pembelian tiket AJL 37 di laman web rasmi dan aplikasi Tonton yang telah bermula 23 Januari 2023. Tiket AJL 37 dijual dengan harga RM50 (aras 4), RM 60 (aras 3), RM 150 (Arena) dan RM 300 (Super VVIP). 

 

Kategori Super VVIP yang hanya terhad untuk 100 tiket telah habis terjual kurang dari masa 24 jam. Super VVIP ini bukan saja diberikan tempat duduk di Arena dengan fast lane AJL 37, malahan mereka juga diberi keistimewaan untuk menikmati pengalaman karpet merah dan acara koktel pra-anugerah, serta barangan cenderahati Tonton dan beg tote AJL 37.


Acara koktel pra-anugerah AJL 37 telah bermula pada jam seawal 6.00 petang. Acara tersebut juga diserikan dengan kehadiran barisan pelakon popular Tonton Original ‘Rombongan Cik Kiah Ke AJL’ iaitu Nabila Razali dan Delimawati. Tayangan khas selama 30 minit untuk filem ‘Rombongan Cik Kiah Ke AJL juga dipaparkan di acara tersebut.


AJL 37 membuka tirai dengan persembahan pembukaan 3 genre muzik iaitu Rock, Etnik Kreatif dan Hip Hop yang dijayakan oleh Azlan The Typewriter (Lagu Untukmu), De Fam & Wany Hasrita (7 Nasihat - Etnik Kreatif), Kaka Azraff dan Syamel (Nuri - Rock) dan Tuju, Loca, Syamel dan Waris (Mentera Semerah Padi & Mantera Beradu - Etnik Kreatif & Hip Hop). Pentas AJL 37 digegarkan dengan persembahan hebat daripada 3 kumpulan band Malaysia iaitu Exist (Janji Padamu / Langkah Seiringan), Blues Gang (Apo Nak Dikato / Khatulistiwa) dan  Kugiran Masdo (Teruna & Dara / Bunga). 


Berikut ialah senarai penuh 12 lagu yang berentap di AJL 37: 


LAGU

PENYANYI

KOMPOSER

PENULIS LIRIK

SENGSARA

KHAI BAHAR

JOHN JEEVES, FIRDAUS RAHMAT & OMAR K 

JOHN JEEVES, FIRDAUS RAHMAT & OMAR K

MAINAN

NAIM DANIEL 

FIRDAUS RAHMAT, OMAR K & MAS DEWANGA 

ARISZ AB RAHMAN 

ANUGERAH TERINDAH 

ALIF SATAR & THE LOCOS 

ALIF SATAR, ROMEO, TAM COBAIN & EFRY ARWIS 

ALIF SATAR, SHAH SHAMSHIRI & ROMEO

NANG

IMAN TROYE 

EZRA KONG & A.RAMLE 

EZRA KONG & A.RAMLE 

PAYUNG PELANGI 

NOKI & MK 

NOKI & MK 

NOKI & MK

IRAMA

SHIHA ZIKIR 

IQIE HUGH, FIRDAUS RAHMAT & JOHN JEEVES 

IQIE HUGH, FIRDAUS RAHMAT & JOHN JEEVES 

SATU MALAM DI TEMASEK 

SONAONE & JOE FLIZZOW 

SONAONE

SONAONE & JOE FLIZZOW

KEMBALI TERANG

MARSHA MILAN 

SENNA & AJIN

SENNA 

BAHAGIAKAN DIA

LIZA HANIM & SHILA AMZAH 

ALIFF ISKANDAR

ALIFF ISKANDAR & QUE AFIQ 

KORBAN 

ERNIE ZAKRI 

ERNIE ZAKRI 

ERNIE ZAKRI 

DEBU

DAYANG NURFAIZAH & AMIR MASDI

MAS DEWANGGA, JOVA DEVITO, FIRDAUS RAHMAT, MIKE CHAN, KARIM KARAM & ACAP SALIM

MAS DEWANGGA, JOVA DEVITO, FIRDAUS RAHMAT, MIKE CHAN, KARIM KARAM & ACAP SALIM

TERUS HIDUP 

AINA ABDUL 

AINA ABDUL 

AINA ABDUL 


Sidang produksi AJL 37 diketuai oleh Russell Mark Rodrigues sebagai pengurus projek, Jamil Hassan sebagai penerbit eksekutif dan Shahrizan Razalli sebagai penerbit. 


Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini tentang program TV3, jangan lupa ikuti laman media sosial rasmi Facebook, Instagram & Twitter di @TV3Malaysia serta TikTok @TV3MalaysiaOfficial.

Comments

Popular posts from this blog

MUSIC OF THE SOUL :AN EVENING BERSAMA DATO’ SRI SITI NURHALIZA

Salammusik menyeru agar segera menghentikan kitaran keganasan antara Israel dan Palestin ini.