Skip to main content

JARAK ‘MENYATUKAN’ AISHA RETNO & AZIZ HARUN

 Siapa sangka perkenalan yang bermula sekitar tahun 2019 di antara penyanyi Aziz Harun dan Aisha Retno akhirnya 'menjentik' hati mereka untuk bersatu dalam single duet berjudul JARAK yang dilancarkan pada 24 Februari 2023 ini. 

Paduan suara oleh dua penyanyi muda berbakat besar ini adalah hasil kerjasama dua syarikat rakaman terkenal tanah air, Sony Music Malaysia dan Faithful Music. 

Lebih menarik, JARAK bakal dimuatkan dalam album pertama Aziz bertajuk “Yang Benar” yang dijangka dilancarkan pada Mac 2023. 

Aziz berkata, dia berasa teruja apabila berpeluang berduet dengan Aisha dan tidak menyangka apabila kolaborasi yang pada mulanya hanya sekadar suka-suka berubah menjadi sebuah karya yang serius. 

"Saya memang peminat Aisha daripada dulu lagi. Saya selalu memberikan komen setiap kali dia memuat naik lagu nyanyiannya di media sosial, tapi kami tidak berkesempatan untuk bertentang mata sebelum ini. 

"Namun pada awal tahun lalu, ketika Aisha menyertai program realiti TV, Big Stage musim keempat, dia ada menghubungi untuk bertanyakan mengenai idea lagu baharu yang ditulis selain ingin bertanyakan mengenai pembabitannya dalam program realiti nyanyian itu. 

"Ketika itu, saya masih berada di Brunei manakala Aisha di Malaysia. Jadi Aisha pun hantar rakaman suaranya beserta melodi lagu JARAK. Ketika mendengarnya saya terus jatuh cinta sebab lagu ini ada sentuhan dan ‘vibes’ dari Indonesia. 

"Kami akhirnya bertemu pada pertengahan tahun lalu dan berpeluang menyanyi secara langsung bersama-sama. Saya rasa gembira dan teruja apabila syarikat rakaman turut memberi kepercayaan kepada kami  untuk menghasilkan lagu baru ini dengan Aisha,"katanya. 

Tambah Aziz, dia dan Aisha tidak mengambil masa yang terlalu lama untuk mencipta keserasian, malah proses rakaman hanya mengambil masa selama satu hari sahaja. 

"Proses rakaman bersama penerbit Glowrush berjalan dengan mudah dan lancar sebab saya dengan Aisha bersepakat untuk tidak terlalu bereksperimentasi untuk menghasilkan lagu ini.

"Lagipun kami nak simpan magis lagu ini pada setiap persembahan yang bakal kami bawakan secara langsung sambil diiringi petikan gitar. Kami juga bertuah apabila diberi rezeki untuk bekerja dengan Glowrush yang cukup dikenali sebagai penerbit yang berbakat besar. 

"Glowrush handal bermain piano, jadi sebelum proses rakaman bermula, kami bertiga seperti mengadakan konsert mini di studio apabila menyanyikan beberapa buah lagu terlebih dahulu bagi mencipta keserasian dan memudahkan proses rakaman,"katanya. 

Keserasian yang ditampilkan menerusi lagu JARAK turut diakui oleh Aisha apabila dia tidak berasa kekok berdepan dengan penyanyi yang cukup dikagumi ramai. 

"Kami sudah lebih tiga tahun berkawan baik. Dia antara penyanyi terawal yang sentiasa menyokong dan memberikan kata-kata semangat ketika saya memilih untuk masuk dalam industri muzik. 

"Aziz banyak memberikan tunjuk ajar mengenai selok-belok dunia hiburan. Alhamdulillah kami tak berdepan sebarang cabaran besar ketika proses rakaman, sebaliknya segala proses berjalan dengan lancar dan menyeronokkan. 

"Kami ibarat sedang lepak di kedai mamak dan saling bertukar idea untuk mencantikkan lagu ini. Keserasian antara kami itu sudah lama terbina dan kami pun sudah kenal perangai masing-masing,"katanya. 

Bagi Aisha, dia sangat bersyukur dan bangga dengan kerjasama kerjasama bersama Aziz menerusi lagu JARAK merupakan  lagu duet pertama beliau  sepanjang berada dalam muzik industri. 

"Saya amat teruja berpeluang bekerjasama dengan penyanyi yang cukup terkenal dalam bidang seni suara di Malaysia dan Brunei. Malah saya selalu mendengar lagu-lagu yang dibawakan. 

"Malah lagu nyanyiannya selalu memberi saya idea dan inspirasi untuk menulis lagu baharu. Apabila diberikan peluang untuk bekerjasama saya sangat teruja,"katanya. 

Tambah Aisha, ketika proses rakaman berlangsung, dia berdepan satu cabaran kecil apabila mengalami masalah kesihatan namun semuanya dapat dikawal dengan baik. 

"Sehari sebelum proses rakaman dijalankan kami terlebih dahulu merakam demo selain mengenali dengan lebih rapat dengan Glowrush. 

"Namun pada keesokan harinya saya tiba-tiba apabila Aisha sakit tekak. Namun Aziz dan Glowrush sentiasa memberikan kata-kata semangat dan menyakinkan saya mampu menyiapkan lagu ini," katanya proses rakaman dilakukan sekitar Jun tahun lalu. 

Ditanya mengenai sejauh mana pasangan ini bersedia untuk berdepan gosip cinta selepas kejayaan gandingan mantap ini, mereka  berkata, sentiasa bersikap terbuka dan menerima teguran secara positif. .  

"Kami  bersedia untuk menghadapi apa saja yang akan datang dan menerima perkara itu secara profesional  sebagai salah satu motivasi kerjaya kami. 

"Lagipun peminat sekarang sangat suportif dan tidak akan berlaku komen yang tak baik memandangkan ia hanya sekadar gosip. Rasanya mereka okey dan santai. 

"Cuma saya harap kerjasama ini tidak terhenti di sini saja, sebaliknya akan ada projek untuk kami berdua berkolaborasi selepas ini," katanya.

JARAK sudah boleh dimuat turun di iTunes dan dinikmati menerusi semua platform penstriman muzik terpilih seperti Apple Music, Deezer, KKBox, Spotify, YouTube dan YouTube Music manakala muzik video boleh ditonton di YouTube bermula 24 Februari ini. 


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT WINGS THE ROCK EMPEROR KUALA LUMPUR CHAPTER 16.12.2023 STD. MALAWATI SHAH ALAM

Wings Tawar Harga ‘Rahmah’, Hargai Sokongan Peminat Muzik itu satu rakaman masa, ianya terus berevolusi bergerak merentas zaman malah mendedikasikan sebuah revolusi buat penggemar baru dan lama, begitu juga dengan Wings yang terus terbang menggapai kejayaan yang seakan tiada noktah malah pasti ada kejutan dalam membina empayar dan perluasan pengaruhnya. Justeru itu tidak hairanlah mengapa Wings terus ‘meragut magis’ ratusan malah ribuan peminat yang sentiasa dahagakan aksi bertenaga Wings di atas pentas. ‘Konsert Wings The Rock Emperor Kuala Lumpur’ menjadi wadah signifikasi yang seterusnya dengan tema yang dibawa! ‘Kuasa dan kemenangan’ itu telahpun  dicipta di pentas The Star Theatre , Singapura pada 29 Julai lalu,  tidak adil rasanya ‘kuasa’ itu tidak digagaskan di Malaysia apatah lagi ianya tempat di mana Wings ditubuhkan sejak 38 tahun yang lalu. ‘Konsert Wings The Rock Emperor Kuala Lumpur Chapter’ dianjurkan oleh Rumah Produksi Merah manakala Awie Entertainment bertindak seba