Skip to main content

Festival Nada Danau satukan penyair, penyanyi popular di Taman Negeri Royal Belum, 3 dan 4 November ini.
 Festival Nada Danau - Alam Sumber Karya yang bakal berlangsung di Hentian Amanjaya Royal Belum Pulau Banding, Taman Negeri Royal Belum, Perak pada 3 dan 4 November depan adalah manifestasi kesungguhan Umar Uzair mengangkat dan membawa karya seni kreatif keluar dari ruang lingkup rijid.


Menerusi festival dua hari itu, Uzair yang juga Pengarah Projek dan Pengarah Persembahan Festival Nada Danau optimis kesungguhannya itu akan mendekatkan lagi masyarakat untuk lebih memahami konsep kepuisian, pengisian sastera dan susastera, sekali gus memberi ruang kepada orang ramai menikmati keindahan bahasa serta budaya kebangsaan. 


Penerima anugerah Penyair Muda ASEAN 2015 itu berkata, acara tersebut juga menjadi titik penggerak kepada pengkarya untuk berfikir secara kreatif dan berani keluar daripada kepompong keselesaan.


Meskipun pernah mengusahakan beberapa siri festival berskala besar, penganjuran Festival Nada Danau bagi Uzair, membawa cabaran dan harapan berbeza, terutama dalam memastikan pengisian yang lebih padat, ampuh serta berimpak.


Secara dasarnya, kata Uzair, Festival Nada Danau merupakan sebuah festival yang menggabungkan pelbagai elemen, termasuk pameran, jualan seni kraf tempatan, pameran haiwan dan alam sekitar.


"Festival ini dihangatkan lagi dengan penganjuran konsert muzikalisasi puisi yang menyatukan penyair dan penyanyi popular tempatan seperti penerima Anugerah Sastera Asia Tenggara 2000, Datuk Dr. Lim Swee Tin; Dayang Nurfaizah; Ernie Zakri dan Bell Ngasri.


"Ia dimeriahkan lagi dengan kemunculan Deklamtor Kebangsaan, Lin Haslinaz, Shirley Idris, Bah Bola, Aryan Andika dan Kumpulan Kesenian Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dalam persembahan seni kontemporari yang akan dikemudikan Arja Lee serta Zack Kirana.


"Syukur usaha ini mendapat kerjasama akrab daripada Kementerian Pelancongan, Seni & Budaya, kerajaan Negeri Perak, Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Majlis Daerah Gerik dan Belum Rainforest Resort," katanya.


Bercerita lanjut, Uzair berkata, idea penganjuran Festival Nada Danau tercetus selepas kejayaan Konsert Puitika Legenda di Pulau Langkawi, Kedah pada Julai lalu yang turut dihadiri Timbalan Menteri Pelancongan, Seni & Budaya, Yang Berhormat Tn. Khairul Firdaus Akhbar Khan.


"Beliau membayangkan sebuah persembahan lebih besar daripada konsert di Panggung Seni Kota Mahsuri itu. Beliau secara peribadi berpendapat, persembahan puisi dan sastera harus disebarkan dengan lebih meluas dalam skala berimpak tinggi  dan mencadangkan Taman Negeri Royal Belum sebagai lokasi acara. 


"Walaupun agak skeptikal dengan lokasi tersebut, saya dapat membaca impian YB Timbalan Menteri itu yang mempunyai visi lebih terkehadapan iaitu membawa acara ini sebagai produk untuk mempromosikan Perak, sekali gus Malaysia sempena Tahun Melawat Perak 2024 dan Tahun Melawat Malaysia 2025," katanya. 


Uzair yakin Festival Nada Danau akan mendapat perhatian masyarakat terhadap usaha pengembangan sastera, puisi dan bahasa kebangsaan. 


Usaha itu katanya, terbukti sebelum ini apabila inisiatifnya menggerakkan acara Purwa Puitika di Sungai Batu, Kedah Tua pada 2022 dihadiri lebih 3,000 pengunjung, manakala tiket untuk konsert puisi di Pulau Langkawi pula habis terjual.


"Menerusi festival ini, pengunjung dapat mengenali syair, nazam, gurindam, sajak dan pelbagai cabang puisi yang disampaikan dalam bentuk muzikalisasi. 


"Dengan penganjuran acara yang lebih besar, saya yakin perhatian masyarakat terhadap pengembangan sastera, puisi dan bahasa kebangsaan dapat disebar luas dan dijayakan dengan lebih efektif," katanya.


Sepanjang dua hari acara, pengunjung disajikan dengan pengisian seperti Kampung Budaya (bermula dari jam 10 pagi hingga 7.30 malam), selain Kampung Puisi (jam 3-4 petang), Muzika Danauloka (persembahan Dikir Barat: jam 2-3 petang dan Mak Yong: jam 4 - 4.30 petang oleh penuntut UMK), disusuli acara kemuncak iaitu Konsert Nada Danau pada jam 6 petang.


"Meskipun siri muzikalisasi puisi berjaya diadakan beberapa kali tanpa nama besar, tidak dapat dinafikan keberadaan seniman yang mempunyai pengaruh membantu usaha menyebarluaskan sastera dan seni. 


"Mungkin kebanyakan yang hadir tidak mengenali dan memahami susastera, namun kehadiran mereka secara tidak langsung dapat memperkenalkan puisi dan sastera serta membuka mata terhadap potensi muzikalisasi sebagai sebuah persembahan yang menarik. 


"Saya amat berharap persembahan seni kontemporari ini dapat menampilkan sisi lain setiap artis agar ia tidak menjadi sebuah persembahan yang klise. Seperti dalam Festival Nada Danau, kehadiran Bell Ngasri bukan atas kapasiti sebagai pelawak semata-mata, sebaliknya sebagai aktor berkaliber," katanya.


Uzair turut menyimpan impian untuk melihat arena muzikalisasi puisi dapat berdiri setara dengan festival lain, termasuk mengantarabangsakannya dengan membawa lebih ramai seniman dalam dan luar negara untuk berkongsi idea kreatif yang segar dan terkini. 


"Saya juga membayangkan untuk mengadakan persembahan muzikalisasi  di lokasi ikonik seperti Planetarium Negara, Taman Burung Kuala Lumpur dan Zoo Negara, selain impian untuk beraksi di Dewan Filharmonik Petronas," katanya. 


Festival Nada Danau turut mendedahkan pengunjung kepada memupuk pemeliharaan, kajian dan pemuliharaan alam semula jadi serta keprihatinan terhadap spesis terancam, pencemaran dan perubahan iklim dalam menyokong usaha konservasi WWF-Malaysia. 


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam