Skip to main content

Syakir Daulay mahu jadi seperti P.Ramlee


 Pengarah muda Indonesia, Syakir Daulay mahu mengikut jejak langkah idolanya, Allahyarham Tan Sri P.Ramlee dengan menjadi seorang anak seni serba boleh.


Justeru, Syakir yang baru berusia 21 tahun itu mengambil risiko memegang posisi penerbit, pengarah dan pelakon serentak dalam karya sulungnya, Imam Tanpa Makmum.Meskipun sedar cabaran besar yang menantinya, malah sempat dihalang oleh banyak pihak yang meragui kebolehannya pelakon kelahiran Aceh itu tetap berani mengambil risiko."Ya, memang bukan mudah pegang tiga posisi serentak dalam satu karya. Sebagai penerbit saya harus memastikan kru dan pelakon semua berada dalam keadaan baik dan di kerusi pengarah saya perlu pastikan  penggambaran berjalan seperti mana yang dijadualkan."Sementara di posisi pelakon saya perlu lontarkan nilai seni dan lakonan dengan baik. Selepas merasainya cabarannya, cukuplah dalam karya ini sahaja saya pegang begitu banyak tanggungjawab."Memang karya ini dibikin untuk saya belajar. Pada masa depan rasanya lebih selesa untuk berada di kerusi pengarah dalam karya yang dibikin sendiri."Jika karya orang lain, saya lebih suka menjadi pelakon sahaja. Saya cuba untuk menjadi seperti P.Ramlee," ujar Syakir yang memegang watak sebagai Imam.


Ditebak mengapa dia begitu meminati seniman agung dari Malaysia itu, kata Syakir, dia terpesona dengan karya-karya P.Ramlee yang bukan sahaja malar segar tetapi juga memilik isi yang memberi impak kepada masyarakat."Karya-karya P.Ramlee bukan sekadar hiburan semata-mata, tetapi turut mempunyai mesej-mesej yang jelas untuk sesuatu isu buat masyarakat."Saya mahu jadi seperti beliau yang sehingga sekarang jika dilihat semula karya-karyanya masih dapat menjentik hati dan memberi rasa pada penonton," tutur Syakir yang mengemari filem Madu Tiga, Ibu Mertuaku dan juga Bujang Lapok.Sementara itu, pelakon Rayisa Nayla Salwa yang pertama kali berlakon filem sebagai Zahra  berharap lakonannya dapat diterima dengan baik."Sebelum ini saya seorang model iklan dan juga pempengaruh media sosial, ini adalah percubaaan pertama dalam lakonan."Saya bersetuju untuk berlakon kerana Syakir yang merupakan sahabat saya. Andai selepas ini ada lagi peluang lakonan saya akan pertimbangkan," kongsi Rayisa.Filem Imam Tanpa Makmum adalah sebuah filem romantik komedi terbitan produksi Indonesia, Syakir Pictures dengan kerjasama Onprima Studio.Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Onprima Studio, Mohd Shahir Sulaiman, pihaknya memilih untuk menjalinkan kerjasama ini  kerana melihat Syakir Pictures memiliki misi dan visi yang sama dengan pihaknya iaitu ingin memartabatkan karya Nusantara ke peringkat yang lebih tinggi.“Pihak kami amat berbesar hati dapat bersama-sama dengan Syakir Pictures menerusi karya yang disifatkan agak berbeza daripada kebanyakan karya seberang apatah lagi ia diarahkan oleh anak muda yang saya lihat mempunyai masa depan cukup cerah.“Diharap kerjasama ini akan berterusan untuk projek yang akan datang  dengan lebih banyak genre filem. Saya percaya kerjasama ini bukan sahaja memberi manfaat kepada penonton menerusi karya yang ditampilkan tetapi juga buat seluruh warga industri perfileman tanah air,” ujar Mohd Shahir.Mengangkat tema nikah muda, filem Imam Tanpa Makmum yang menelan kos RM1.4 juta  terbitan dan arahan aktor,  Syakir Daulay ini agak berbeza daripada kebanyakan naskhah dari negara seberang itu.Menyentuh tentang tema perkahwinan muda, menurut Syakir filem yang telah ditayangkan di Indonesia pada 19 Oktober lalu itu akan membuatkan penonton melihat alam perkahwinan dengan pandangan yang berbeza.

 


Filem Imam Tanpa Makmum yang dibintangi oleh Syakir Daulay, Rayisa Nayla Salwa, Vonny Felicia, Cut Mini Theo, Lukman Sardi dan Arif Brata itu akan mula ditayangkan dipawagam seluruh negara pada 30 November 2023. 


 SINOPSIS


Perjalanan tentang kisah Imam (Syakir Daulay) yang terpaksa mencari calon isteri selepas ibunya (Cut Mini Theo) memintanya untuk segera berkahwin. Meskipun hatinya enggan berkahwin muda, Imam seorang anak yang begitu patuh pada permintaan ibunya. 


Pertemuannya dengan Naira (Vonny Felicia), seorang pemain biola yang mempunyai rumah singgah untuk anak jalanan telah membuatkan Imam jatuh cinta. Sayangnya, ibu Imam menentang keras hubungan mereka kerana kehidupan malam Naira.


Sementara itu, pada masa yang sama seorang gadis bernama Zahra (Rayisa Nayla Salwa) yang merupakan pelajar pesantren (sekolah agama) telah bersedia untuk menjadi isteri Imam. Di manakah perjalanan Imam berakhir? Apakah ibunya bersetuju akan hubungannya bersama Naira atau memaksanya untuk bersama Zahra?


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam