Skip to main content

WARUGA‘ Kisah Seram Inspirasi Tentang Adat & Kepercayaan Kuno Kaum Minahasa

Perkataan ‘Waruga’ mungkin agak asing dalam kalangan orang Malaysia, namun ia bermaksud tempat persemadian mayat atau makam (kubur) orang yang meninggal dunia bagi kaum Minahasa yang wujud di Indonesia.
Mengikut kepercayaan Minahasa, jasad manusia yang meninggal dunia akan disemadikan di dalam Waruga dengan kedua-dua lutut dirapatkan ke dada seperti kedudukan bayi semasa dalam kandungan kerana dipercayai jasad berkenaan akan dilahirkan semula pada masa akan datang.
Melihat kepada keunikan kepercayaan tersebut, ia telah memberi ilham kepada D’ Ayu Pictures untuk menerbitkan sebuah filem berjudul Waruga - Kutukan Ilmu Hitam.
Pengarahnya, Azaromi Ghozali atau Romi berkata, idea untuk menghasilkan filem berkenaan bermula dengan penceritaan seorang penulis bernama Gawar Sawba’yah mengenai kepercayaan kuno berkenaan.
“Pada masa sama, saya turut mempunyai sebuah idea cerita seram yang berkait dengan ilmu hitam dan pemujaan mayat, secara tak langsung ia berkait dengan tentang kepercayaan kaum Mihanasa ini. Jadi saya gabungkan dua idea ini maka terhasilnya filem Waruga.
“Filem ini menceritakan tentang ilmu hitam serta pemujaan untuk membangkitkan semula jasad orang yang telah mati. Saya memilih tajuk Waruga ini sebagai simbolik dan inspirasi kepada upacara kelahiran semula mengikut kepercayaan Minahasa.
Romi berkata, beberapa babak yang dipaparkan dalam filem itu tidaklah dipaparkan dengan terlalu extreme kerana terikat garis panduan yang telah ditetapkan oleh Lembaga Penapisan Filem demi menjaga sensitivity masyarakat.
Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa ia tidak menjejaskan jalan cerita dan babak- babak yang dirasakan tidak sesuai itu telah diringankan agar sesuai untuk ditonton dan Filem Waruga berjaya mendapat P13.
Bakal ditayangkan di pawagam pada 15 FEBRUARI 2024, Waruga menampilkan barisan pelakon popular seperti Zahiril Adzim, Datin Elvina Mohamad, Eriza Allya, Sahronizam Noor, Ustaz Dinie, Along Eyzendy, Izzue Islam, Ruminah Sidek, Nizam Kama, Adik Putri Amirah Maisara dan Adik Syed Irfan.

 Sementara itu, ketika ditanya tentang cabaran sepanjang pembikinan filem Waruga, Romi mendedahkan pelbagai perkara yang terpaksa dilalui dengan beberapa kejadian pelik yang menimpa pelakon dan kru penggambaran.
“Boleh dikatakan bermacam-macam kejadian yang terpaksa kami tempuh. Antaranya, salah seorang stuntman yang terjatuh dari siling ke lantai bilik setelah seakan ditolak oleh sesuatu dan menyebabkan tulang bahagian pangkal peha patah.
“Begitu juga kejadian yang dilalui dua pelakon utama iaitu Zahiril dan Elvina yang turut ternampak ‘benda’ menyeramkan di depan mata. Apapun saya lega apabila penggambaran dapat diteruskan sehinggalah siap,” ujarnya.
Menjalani penggambaran di sekitar Lembang Klang pada Mac 2021 selama 20 hari, Romi menyatakan Waruga bukanlah sekadar sebuah naskhah seram semata-mata.
Jelasnya, filem terbaharu arahannya itu memberikan kelainan dengan menimbulkan banyak konflik hubungan yang diperkuatkan lagi dengan elemen seram.
“Untuk filem ini, saya menggunakan konsep ‘open ending’ supaya penonton boleh membayangkan sendiri apa kisah yang berlaku seterusnya.
“Apapun saya inginkan agar mereka yang menonton filem ini melihat dari sudut positif tentang mesej yang disampaikan, misalnya segelintir yang masih terpedaya dengan tipu daya iblis sehingga melakukan perbuatan yang sesat dan salam di sisi agama,” ujarnya.
Sementara itu, Penerbit D’ Ayu Pictures iaitu Dato Rosmarayu Mokhtar berkata, pihaknya tertarik untuk menerbitkan filem seram kerana genre seram adalah salah satu kegemaran penonton tempatan dan sering mendapat sambutan baik.
Ujarnya, selepas kali pertama menerbitkan filem seram Harum Malam, dia merasakan Waruga yang menelan kos pembikinan sebanyak RM1.8 juta menampilkan sebuah jalan cerita yang menarik yang diinspirasikan daripada sebuah kepercayaan kuno.
“Sudah tentu sebagai seorang penerbit, pastinya saya mengharapkan filem ini mendapat sambutan hangat penonton, terutama kepada penggemar filem seram. Dan buat masa sekarang saya telah dilamar oleh tiga syarikat pengedaran dari Indonesia bagi mengadakan tayangan serantak di sana. Filem Waruga juga bakal ditayangkan di negara asean lain seperti Vietnam, Myammar, Singapura, Brunei dan Filipina.”
“Sekurang-kurangnya dengan kutipan memberangsangkan, mungkin filem ini nanti akan ada sambungan atau saya akan terus menghasilkan filem seram yang lain pula,” ujarnya.

 SINOPSIS
 Mengisahkan seorang penuntut ilmu perubatan tradisional iaitu Rewan yang tidak dapat menerima kematian isterinya. Rewan mula merayu kepada Mbah Usu Lijah yang merupakan guru perubatannya kerana dia tahu Mbah Usu Lijah memiliki ilmu membangkitkan jasad tanpa roh melalui kitab keturunan kaum Mihanasa. Walau bagaimanapun Mbah Usu Lijah tidak membenarkan ia berlaku kerana Rewan bukan dari keturunan tersebut dan jika inginkan juga ia perlu melalui beberapa fasa atau tempoh waktu. Sikap tidak sabar Rewan terlalu memuncak sehinggakan dia sanggup mencuri kitab tersebut serta membunuh Mbah Usu Lijah.
Sebelum semua kejadian ini berlaku, Rewan telah mengarahkan anak tunggalnya Yamin untuk keluar dari kampung itu supaya tidak berlaku sebarang perkara yang tidak diingini terhadap Yamin atas sebab kelakuannya. Selepas 10 tahun, Yamin telah menikahi seorang gadis bernama Ardila dan hidup tenang bersamanya. Walaubagaimanapun, Yamin merahsiakan tentang keluarganya dengan menyatakan ayah dan ibunya telah lama meninggal.

BARISAN PELAKON
Zahiril Adzim
Elvina Mohamad Eriza Allya
Ruminah Sidek Sahronizam Noor Along Eyzendy Ustaz Dinie
Syed Irfan
Putri Amirah Maisara Izzue Islam
- Yamin - Ardila
- Anom
- Mbah Usu Lijah - Rewan
- Sarom
- Imam Thoha
- Yamin Kecil
- Anom Kecil
- Jawahir

Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam