Skip to main content

Filem Abnormal Buas ‘mengganas’ di pawagam bermula 20 Jun 2024!


Filem Abnormal Buas yang bakal ditayangkan di seluruh negara pada 20 Jun ini mengisahkan manusia yang bersifat ‘kebinatangan’ seolah-olah mereka terlepas dari belenggu kemanusiaan.
Filem bergenre ‘thriller’ ini turut menyelitkan elemen fiksyen yang menambah lagi rasa kagum dan takjub penonton, membawa mereka ke alam realiC yang luar biasa. Tontonan yang dijangka akan mengujakan dan menarik perhaCan ramai ini pasC akan menghantar gegaran getaran yang luar biasa kepada semua yang menontonnya.

Pelakon yang juga penerbit Aeril Zafrel berkata, filem ini memaparkan jalan cerita yang berbeza daripada kebanyakan filem tempatan sedia ada.
“Bukan sahaja plot ceritanya yang luar biasa, malah cara penyampaian dan perspekCf yang diketengahkan dalam filem ini juga adalah sesuatu yang sangat berbeza dan segar, jauh daripada formula-formula umum yang sering ditemui dalam industri perfileman tempatan.

"Filem ini Cdak berlatarbelakangkan Malaysia, sebaliknya ia berkisarkan di negara yang berbeza. Bandar yang digambarkan pun bukan Kuala Lumpur namun bernama Kota Rimoria. Memandangkan cerita ini mengandungi unsur-unsur yang mungkin dikenakan tapisan sekiranya ia berlatar di negara kita.

“Oleh itu, untuk memberikan kebebasan kreaCf, kami mencipta negara dan watak yang berbeza sebagai latar cerita. Sebagai contoh, watak polis yang dilakonkan Jalil Hamid pun bukan pakai uniform Polis Diraja Malaysia (PDRM).
“Kita faham kalau polis tempatan, akan ada tapisan. Untuk lebih bebas berkarya, kita gambarkan sebuah negara fiksyen. Apa yang menarik mengenai cerita ini, saya boleh janjikan ceritanya memang berbeza walaupun banyak unsur-unsur 18 SG. Namun kita berjaya dapat klasifikasi 16. Ada banyak babak sadis, ngeri dan kejam,” katanya.

Aeril berkata, filem itu juga berjaya menghimpunkan ramai pelakon senior seperC Ahmad YaCm, Datuk Ahmad Tarmimi Siregar, Datuk Rahim Razali, Saheizy Sam, Nabila Huda, Adlin Aman Ramlie dan Emelda Rosmila.
Pelakon lain yang terbabit adalah Wawa Zainal, Johan As’ari, Kodi Rasheed dan Hayla (anak kepada Aeril dan Wawa).
Kata Aeril, dia dan Wawa membenarkan anak kesayangan mereka, Hayla Maghfiratul Adzkiyaa, 8, berlakon.

"Sebenarnya kami pun terkejut dengan Hayla sebab dia tak ada asas langsung dalam lakonan. Kalau kami pada usia dia pun akan rasa segan berjumpa orang, inikan pula hendak berlakon. Tak tahulah macam dia tak kekok langsung.

“Untuk itu kita ada beberapa kali hantar dia ke kelas lakonan untuk perbaiki lagi corak lakonannya. Tapi ada satu babak, apabila Adlin pegang lehernya, dia menangis betul-betul, mungkin sebab takut sangat dan rasa 'sakit'. Maklumlah Hayla tak biasa dibuat begitu. Apabila orang 'berkasar' dia macam tu, terus dia jadi takut dan malu. Mujurlah selepas itu tak ada lagi babak dengan Adlin," katanya.
Filem ini juga menjadi karya terakhir pengarah Allahyarham Azhari Zain dan skrip mendapat sentuhan Gawar Sawbaqyah.

SINOPSIS
Perancangan percuCan Hady untuk menggembirakan isterinya, Hani sebelum menyambut kelahiran anak kedua mereka di rumah agam milik keluarga Hady disambut dengan tragedi hitam buat Hady sekeluarga.
Puzo yang melarikan diri dari kemalangan menjadikan rumah persinggahan Hady sebagai tempat berteduh. Kumpulan perompak yang diketuai Bullet berjaya merompak sebuah rumah dan meninggalkan kawasan rompakan tanpa boleh dikesan.

Rompakan yang tersusun dan terancang membolehkan Bullet, Speed dan Rocket merompak dengan zero-risiko. Selesai memasuki perkarangan rumah, Puzo Cdak bertangguh untuk menamatkan riwayat Hady yang Cada dosa padanya. Hany terkaku melihat kejadian itu cuba untuk menyelamatkan diri namun sempat disentap oleh Puzo.

Kini, Cnggallah Syu yang sedang Cdur di dalam kereta kerana keleChan sepanjang perjalanan yang jauh. Syu terjaga dari Cdur di dalam kamar rumah agam itu Mencari ayah dan ibunya, namun hanya ada Puzo di depannya.
Puzo lagaknya seperC Cada apa yang berlaku. Kehadiran Cga perompak di rumah agam pada malam yang sama telah mengimbau kenangan Puzo 10 tahun lalu. Siapakah akan terselamat pa

Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT WINGS THE ROCK EMPEROR KUALA LUMPUR CHAPTER 16.12.2023 STD. MALAWATI SHAH ALAM

Wings Tawar Harga ‘Rahmah’, Hargai Sokongan Peminat Muzik itu satu rakaman masa, ianya terus berevolusi bergerak merentas zaman malah mendedikasikan sebuah revolusi buat penggemar baru dan lama, begitu juga dengan Wings yang terus terbang menggapai kejayaan yang seakan tiada noktah malah pasti ada kejutan dalam membina empayar dan perluasan pengaruhnya. Justeru itu tidak hairanlah mengapa Wings terus ‘meragut magis’ ratusan malah ribuan peminat yang sentiasa dahagakan aksi bertenaga Wings di atas pentas. ‘Konsert Wings The Rock Emperor Kuala Lumpur’ menjadi wadah signifikasi yang seterusnya dengan tema yang dibawa! ‘Kuasa dan kemenangan’ itu telahpun  dicipta di pentas The Star Theatre , Singapura pada 29 Julai lalu,  tidak adil rasanya ‘kuasa’ itu tidak digagaskan di Malaysia apatah lagi ianya tempat di mana Wings ditubuhkan sejak 38 tahun yang lalu. ‘Konsert Wings The Rock Emperor Kuala Lumpur Chapter’ dianjurkan oleh Rumah Produksi Merah manakala Awie Entertainment bertindak seba