Skip to main content

TARUHAN PERDANA YUNADIA MENERUSI ‘CHA CHA CINTA’ Pendatang baharu, gadis kecil molek asal Seri Iskandar, Perak, Syazreen Yunadia Mazlan atau bakal dikenali dengan panggilan Yunadia, hadir mempertaruhkan single pertamanya berjudul ‘Cha Cha Cinta’ ciptaan komposer terkenal negara, Iqie Hugh, dan diterbitkan oleh Armani Entertainment Group (AEG).

“Alhamdulillah, syukur dengan peluang yang diberikan oleh pihak AEG, cita-cita saya untuk muncul dengan single sendiri akhirnya tercapai. Terima kasih khasnya buat Dato’ KK Chua kerana mempercayai bakat yang saya ada sehingga dipilih menjadi artis di bawah naungan AEG,” kata Yunadia memulai bicara.

Menurut siswazah Jurusan Pendidikan (TESL), perjalanan seninya bermula sejak kecil lagi di mana beliau sangat aktif menyanyi di sekolah dengan band yang dipanggil ‘Kombo Cili Padi’ sehingga pernah mewakili Malaysia ke Istanbul bagi sebuah festival kanak-kanak bertaraf antarabangsa.

“Segalanya bermula sebagai hobi dan lama-kelamaan bertukar menjadi sesuatu yang saya idamkan apabila dewasa kelak. Saya sering menyertai pertandingan nyanyian di peringkat universiti, asalkan ada pertandingan saja, saya akan mencuba nasib.

“Sehinggalah pada satu hari saya menghadiri ujibakat ‘The Audition’ yang dianjurkan oleh AEG, ternyata rezeki berpihak kepada saya apabila dipilih sendiri oleh pengarah tersohor, saudara Michael Ang untuk maju ke peringkat seterusnya, setelah itu saya terus dipelawa untuk menjadi artis di bawah naungan AEG,” jelas gadis berusia 21 tahun ini.

Berbalik pada single, Cha Cha Cinta adalah sebuah lagu romantis santai yang mengetengahkan irama cha cha yang jarang kedengaran pada masa kini, namun komposisinya yang bersahaja ditambah pula dengan paduan vokal Yunadia yang mantap, ternyata menyuntik rasa moden dan kontemporari terhadap lagu ini.

“Sewaktu bertemu dengan saudara Iqie, beliau bertanya apakah jenis genre yang saya gemar, saya beritahu yang saya sukakan bunyi old-school seperti cha cha, pada mulanya beliau agak terkejut, namun saya percaya dengan kepakaran beliau dalam mencipta lagu, maka terhasillah Cha Cha Cinta.

Kalau diamati liriknya, lagu ini menceritakan tentang seorang gadis yang sedang memujuk buah hatinya agar tidak merajuk terlalu lama, dengan mendendangkan sebuah lagu cinta untuk memenangi hati si lelaki, mereka akhirnya kembali menjadi satu.

“Ini merupakan pengalaman pertama saya berada di studio rakaman, perasaan gembira, berderbar, semuanya ada! Macam tak percaya dibuatnya kerana apa yang saya impikan selama ini akhirnya menjadi kenyataan.

“Proses rakaman berlangsung selama 2 jam sahaja kerana sebelum itu saya sudah pun melakukan persiapan dari segi mental dan fizikal melalui sesi latihan vokal bersama guru profesional, Cikgu Sarah Ismail yang disediakan oleh pihak pengurusan,” tambah Yunadia lagi.

Meminati penyanyi nombor satu negara, Dato’ Sri Siti Nurhaliza kerana personalitinya yang rendah diri, dan Hael Husaini kerana keunikan suara yang dimilikinya, Yunadia berhasrat untuk menjadi seperti mereka pada suatu hari nanti.

“Saya sangat mengidolakan mereka berdua kerana kedua-duanya mempunyai pencapaian yang membanggakan sebagai anak seni. Perjalanan saya dalam bidang seni masih lagi jauh, saya ibarat sebuah gelas kosong yang perlu diisi dengan air, dan banyak lagi yang perlu saya pelajari.

“Terima kasih kepada pihak AEG sekali lagi kerana menyediakan platform bagi saya untuk menunjukkan bakat sebagai seorang artis, kita perlu yakin pada masa dan prosesnya. Selain itu, sokongan keluarga dan rakan-rakan yang tidak berbelah bagi menaikkan lagi semangat saya untuk lebih berusaha dalam menjadikan bidang nyanyian sebagai kerjaya,” ujar Yunadia.

Menurut Dato’ KK Chua, selaku Ketua Pegawai Eksekutif Armani Media, “Kami di AEG percaya dengan bakat-bakat anak muda zaman sekarang, AEG bakal melahirkan bintang-bintang baharu yang bakal menggegarkan industri muzik Malaysia pada satu hari nanti.

“Semoga pengenalan sulung Yunadia melalui single Cha Cha Cinta dapat diterima ramai dan menjadikan AEG sebagai salah satu label hiburan yang terkemuka pada masa akan datang.

Akhiri Yunadia penuh pengharapan: “Semoga Cha Cha Cinta dapat diterima ramai dan memberi nafas baru dalam industri muzik kita dengan irama cha cha yang malar segar.

“Jangan lupa untuk terus menyokong saya dan nantikan karya-karya terbaharu saya yang akan datang pada masa hadapan.

Lagu ‘Cha Cha Cinta’ boleh dimuat turun di iTunes dan boleh juga dijadikan sebagai nada dering panggilan menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengar dan nikmati pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan juga YouTube Music.

Manakala lirik video single ini pula boleh ditonton secara eksklusif hanya di saluran YouTube


Comments

Popular posts from this blog

Mahu dengar 'tembakannya tepat'? Saksikan "Gegar Vaganza Bunda-Petik" .

  Juri Tetap GV8,  Hetty Keos Endang atau lebih mesra dengan paggilan Bonda. kini tampil dengan  rancangan  Mahu dengar 'tembakannya tepat'. Pengalaman dimiliki penyanyi legenda dari Indonesia itu yang diberi tanggungjawab sebagai juri tetap Gegar Vaganza 8 (GV8), telah menampilkan sisi berbeza pada program nyanyian itu. Manakan tidak, gaya dan cara penyanyi yang popular dengan lagu Berdiri Bulu Romaku itu memberikan komen kepada para peserta, seringkali menambat hati penonton dan warganet. jom sma - sama kita nantikan , yang bakal ditayangkan bermula  pada 15hingga  22 Januari ini.

ALBUM SITISM DARI DATO' SRI SITI NURHALIZA

Mendekati usia 28 tahun perjalanan karier di dalam bidang seni suara, penvanvi Dato' Sri Siti Nurhaliza kini tampil dengan album solo ke-20 beriudul Sitism. Album Sitism pertama kali dilancarkan secara digital mengandungi 8 buah lagu pada 30 Jun 2023 dan lengkap 12 lagu sepenuhnya pada 8 September 2023. Album in mempunyai mana yang tersendiri bagi Siti kerana beliau dapat bekerjasama dengan penerbit, pencipta lagu dan penulis lirik lama dan baharu sebagai formula utama penerbitannya. Gabungan in telan memberikan warna tersendirt bag Sitism dan dapat memenuhi citarasa peminat Siti yang terdiri daripada pelbagai lapisan usia.   Judul Sitism dipilih daripada nama Siti Nurhaliza laitu Siti dan imbuhan 'ism' pula adalah istilah linguistik yang digunakan untuk membentuk kata nama bagi melambangkan kualiti, keadaan, ideologi atau hala tuiu album. Apabila nama Siti dan imbuhan 'ism' ini disabungkan. Sitism membentuk kata nama vane mewaki cir-cirt tertentu vane ada du dalam

KONSERT 5 RUKUN GABUNG LIMA ARTIS NASYID TERKEMUKA, KESINAMBUNGAN DARIPADA ALBUM SAHABAT SELAMANYA

  Hiburan dakwah adalah suatu pendekatan yang cukup relevan pada masa kini khususnya untuk golongan muda pada zaman ini yang banyak sekali terdedah dengan hiburan dan muzik dari barat. Ia juga satu medium untuk mendidik akhlak, menerapkan pemahaman tentang ilmu Islam, meningkatkan keimanan dan meningkatkan keinsafan manusia terhadap Allah SWT sebagai Tuhan Yang Menciptakan Alam Semesta ini. Bagi membantu melonjakkan semula kegemilangan irama nasyid agar ia kembali bernafas semula serta mampu mencetuskan fenomena seperti mana yang pernah berlaku pada awal 90-an dahulu, MAC Training Centre Sdn Bhd telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan KONSERT 5 RUKUN yang bakal diadakan di ZEPP, KUALA LUMPUR pada 15 September , bermula 8.30 malam. Bakal berlangsung selama dua jam, konsert ini juga turut mengangkat lima karektor utama yang diraikan di dalam sejarah industri nasyid Malaysia iaitu Rabbani, Hijjaz, Inteam, Mestica dan Daqmie @ Azmi Manap.  Ia juga sebagai satu kesinam